Cum e sa fii emigrant in Cehia....

Pentru ca multe persoane m-au mai intrebat una alta despre viata in Cehia,in general vorbind,am sa raspund la provocarea facuta de Andrada.Nu le stiu eu pe toate,poate in unele privinte ma insel,dar am sa incerc sa creionez cum este viata pe aici in viziunea mea bineinteles!

Photobucket

In primul rand e de mentionat faptul ca nu am vizitat mare lucru in Cehia,dar cred ca parerea pe care mi-am facut-o referitoare la cele doua mari orase ale ei,e destul de definitorie.Am reusit sa vizitez pana acum doar capitala Cehiei,Praga (Praha) si orasul in care locuiesc acum,Brno- cel de al doilea oras ca importanta economica a Cehiei. Pe viitor imi doresc sa ajung si la Karlovy Vary care am inteles ca e un oras-statiune superb.

Opiniile mele legate de cehi sunt strict legate de Brno.El e cel de-al doilea oras ca marime si ca importanta din Cehia,are o populatie de aproximativ 1,3 milioane.Sa spunem ca e o idee mai mare decat Bucurestiul ca suprafata dar nu la fel de populat.
E un oras curat,cu multe spatii verzi si foarte bine securizat: politia patruleaza cam peste tot,deci mai mereu te simti in siguranta.Daca se ia cineva de viata ta,sunt mari sanse ca sa nu fie un ceh,sa fie orice alta nationalitate!De regula, cehii iti zambesc tamp si incearca sa intre in vorba cu tine.Daca eviti persoana nu te vei trezi cu nici o injuratura tipic romanilor.Sa mai precizez faptul ca cehii nu sunt nici pe departe o natie de oameni violenti ?De asta o sa va convingeti singuri daca o sa ajungeti aici vreodata.

Hai sa vorbim un pic de limba ceha.In primul rand e o limba slava,ceha este asemanatoare cu slovaca ,(unii lingvisti considerand ca ar fi chiar aceeasi limba) si cu poloneza.Mie mi se pare o limba care nu prea e prietenoasa,mie nu imi place si basta! Desi unele cuvinte le poti deduce si se aseamana oarecum cu anumite cuvinte din engleza sau germana.Pare simplu nu?Dar nu prea e ,decat in anumite cazuri.Un exemplu care imi vine acum in minte ar fi "lapte" - Mleko.

Eu nu am invatat decat cateva cuvinte,cum se saluta,cum se spune "te rog" si cred ca imi vor ramane intiparite in minte si cuvintele legate de alimente.(inevitabil le retin atunci cand cumpar ceva de la supermarket)

Un aspect notabil ar fi faptul ca exista oarecare divergente intre cehi si slovaci,ei formand candva aceeasi tara "Cehoslovacia".Cred ca sunt exact cum sunt romanii cu moldovenii din Republica Moldova.

Viata e mai scumpa decat in Romania dar si salariile sunt mai mari in general.
Despre locuri de munca... Hum,nu e raiul aici,dar e ok cred.In general se ofera un salariu in functie de competentele fiecaruia si mai difera si in functie de nationalitatea fiecaruia (de ce sa nu fim cinstiti si sa zicem adevarul?) Un englez va castiga mai bine decat un francez,iar un roman mereu mai prost decat un francez pe aceeasi pozitie,in aceeasi firma de IT.Depinde in ce domeniu lucrezi,dar in general pentru romani, in domeniul IT se castiga de la 18.000 CZK (650 euro) pana la 30.000 (1100 euro).Si ca sa dau un exemplu concret: pe aceeasi pozitie,un roman castiga 25.000 czk iar unui francezi se poate oferi si peste 30.000 czk,desi multinationalele astea pretind ca nu fac discriminari in functie de religie,nationalitate sau sex. Nu zau? :) Cam asa sta treaba intr-o multinationala,dar pentru cehi intotdeauna se vor gasi locuri de munca!

Prin Brno nu prea ai unde te angaja decat la marile companii IT : AT&T,IBM si mai sunt cateva notabile: Monster,Motorola etc.Daca va intereseaza accesati google si veti gasi o gramada de rezultate.Printre agentiile de recrutare la care puteti apela in cazul in care vreti sa va gasiti un job in IT sau in orice alt domeniu sunt: Manpower,CPL,Grafton,Monster.Trebuie doar sa va stabiliti in ce domeniu vreti sa lucrati si orasul.In general majoritatea job-urilor se gasesc in Praga,Brno,Ostrava.Nu m-a interesat niciodata sa-mi gasesc de munca in alt oras decat Brno,dar voi puteti incerca.

Andrada ma intreba daca e necesara experienta din tara a unui loc de munca.Cert este ca ori vii cu niste skill-uri destul de generoase,cu "n" certificari sau experiente in acelasi domeniu de activitate,ori cu noroc! Da,noroc! Unii au gasit de munca asa batand din palme acum cativa ani,cand nu mai exista notiunea asta de "doamna criza".
In general se cauta vorbitori de limba engleza,franceza si bineinteles sa fii un " user knowledge of PC skills".Nu e absolut necesar sa cunosti limba ceha,adica nu e necesara mai deloc! Asta daca nu visezi la un job de localnic: vanzator,etc;un job al statului,unde salariile sunt si mai mici. Va fi un plus daca cunosti limba lor,cu siguranta,dar nu e absolut necesar!

Nu prea am auzit persoane care sa vina aici sa munceasca decat in domeniul IT sau la fabrica,la asamblat produse,iar acolo chiar nu conteaza cat de bine stii limba engleza sau sa operezi pe pc.
Ce nu este deloc de neglijat e faptul ca primele 3 luni de munca din momentul in care se semneaza contractul sunt de proba,iar angajatorul sau angajatul poate sa inceteze colaborarea in orice moment doreste.Eu trebuie sa recunosc ca mi-am luat-o! Am dat interviul,le am spus clar ca nu stiu Unix,si totusi m-au angajat.Ca dupa fix 3 luni ex-managerul meu sa imi vina si sa imi zica senin si cu durere-n f*nd ca nu am tehnical skills pentru level 2.Asta in conditiile in care nu am creat probleme echipei,in care mi-am facut treaba bine si nu am avut escalari sau alte mizerii.Nici macar nu s-a stresat sa imi caute totusi o alta echipa in care sa ma mut.Ce m-a deranjat foarte mult a fost ca nu mi-a spus nimic decat pana in ultima zi de proba. Mdea.Nu mor cainii cand vor caii. ;)

Si ca sa revin la ceea ce va intereseaza pe voi (daca va intereseaza pe unii), aici job urile sunt impartite in: help desk -ul (aia cu cascutele,raspuns la telefoane si am impresia ca mai raspund si la mail-uri),e level 1,level 2 si cei mai smecheri lev 3.In mod normal,lev 2 ar trebui sa aiba un salariu mai mare ca level 1,dar asta e in functie de cum te-ai inteles tu cu angajatorul. Aceeasi treaba e si cu level 2 si level 3.
E de fapt aceeasi grupare ca in orice alta companie corporatista.Si cam asa sta treaba cu job-urile mai pe scurt,cu job-urile pe aici.

Sa trecem la alte aspecte.Cehii au amenajate o gramada de spatii verzi,de parcuri si se dau amenzi uriase raportate la salariul mediu al unui ceh.Ai gresit si ai aruncat o hartie,ai platit!
Transportul lor e foarte bine pus la punct: poti circula cu autobuzul,cu trolebuzul sau cu tramvaiul.In Praga sunt si metrouri evident.Imi place ca sunt afisate in fiecare statie de bus/tramvai rutele/statiile mijloacelor de transport si orele la care acestea vin.
Mereu e curat in mijloacele de transport,ceea ce justifica pretul destul de mic al abonamentului - 20 euro.
La capitolul chirii- chiriile sunt duble sau triple daca esti strain.Cehii sunt de regula traditionalisti si se ajuta unul pe altul chiar si cand vine vorba de o chirie!Pentru acelasi apartament cu doua camere mobilat,in zona centrala,mie mi se cere 500 euro de exemplu,dar am avut supriza sa constat ca un ceh il poate inchiria cu 250 euro.Strainii au bani ,in opinia lor,da?! Nu conteaza ca suntem romani,bulgari sau polonezi! :)

Berea si hocheiul sunt sporturile lor nationale,deci sa nu va mirati cumva daca mergeti pe vreo straduta din Brnno si dati de un nene ceh cu halba de bere in mana!E asa funny cand vezi un tip la brat cu prietena lui si cu o halba/sticla de bere in mana cealalta! :)

N-as vrea sa ma repet la capitolul impresii asa ca o gasiti mai multe informatii:
- despre unul dintre castelele din Brno aici
-cateva fotografii ale orasului Brno aici
-fotografii
ale Gradinii Botanice din Brno,
-ceva imagini din centrul acestui oras aici.

Daca aveti timp si chef puteti "vizita" si imaginile Gradinii Zoologice din Brno.
Ah si sa nu uit! O sa fie circuitul de motociclete acum in mai! ;)

Praga e un oras frumos,in permanenta orasul ala e o mare forfota de turisti care exaspereaza praguezii si in acelasi timp le umplu buzunarele pe nimicuri(vezi link-ul).
Daca te gandesti sa vizitezi Praga, atunci trebuie sa pleci de acasa cu ceva coroane cehesti in buzunar ori cu un card. Cunoscut si ca Orasul de Aur, capitala Cehiei este de departe unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. Lucru asta poate sa il confirme oricine care a fost macar o singura data in Praga. Insa cand vine vorba de praghezi , lucrurile se complica: sunt bulversati si uneori chiar nemultumiti de forfota si disconfortul care este creat de atatia turisti.

Daca esti un gurmand, atunci in Cehia ai sa te simti minunat! Portiile de mancare sunt imense si foarte satioase. Problema este ca restaurantele din centrul istoric al capitalei aflate pe strazile principale au preturi cam piperate fata de preturile din Brno. De aceea este indicat sa mergi sa mananci la tavernele sau restaurantele de pe stradutele secundare. Aici ai si sanse sa mananci mancare traditionala ceheasca.Nu ezitati sa va comandati un gulas. Bacsisul este trecut direct pe nota si oscileaza intre 10 si 15%.
Cat despre bauturile racoritoare,e de preferat sa consumati bere ,pentru ca un Pepsi, o Nestea ,un tonic sau o apa minerala sunt mai scumpe decat majoritatea sortimentelor de bere. Berea la halba este in jur de 17-20 coroane cehesti iar un Schweppes e intre 25-30 coroane.Asa ca, daca nu esti un bautor de bere, nu prea o sa te incante lucrul asta.

Centrul istoric, sau orasul vechi este, din pacate, inaccesibil cu masina. Ca orice oras vechi , Praga are niste stradute inguste si foarte intortocheate. Chiar daca ai vrea sa mergi cu masina, te vei izbi de problema parcarii asa cum se intampla si in Brno.

Chiar daca ai impresia ca engleza este inteleasa de multi, avand in vedere cati turisti sunt anual in Praga, lucrurile nu sunt deloc asa. Daca la restaurante sunt afisate meniurile in mai multe limbi(engleza,franceza,germana) sau la obiective turistice nu va nici un fel de problema, atunci cand vorbim de supermarket-uri sau metrou doamnele de acolo sunt in varsta si nu reusesc sa iti raspunda in engleza. In schimb,daca stii un minim necesar de cuvinte si expresii in rusa, limba destul de populara in oras te vei descurca sa vorbesti si cu locuitorii mai in varsta. Oricum mare mi-a fost mirarea in Brno,sa observ ca o doamna destul de in varsta care vinde intr-un "Tabak" bilete de bus,racoritoare si ziare,vorbeste engleza fluent!Pentru faptul ca vorbeste engleza,de acum incerc sa achizitionez de la ea ceea ce am nevoie.

Oricum ar fi,desi Praga e un oras mai modern si mai frumos decat Brno,pentru mine Brno a devenit "acasa",un oras mai intim,neinvadat de multi turisti cu preturi mai accesibile.

Am scris cate ceva si despre Praga si am pus cateva fotografii facute de mine aici si mai am cateva de anul trecut aici.

Trebuie sa recunosc ca din lipsa de timp,chef si poate de cateva ori si inspiratie nu am scris prea multe despre stilul de viata de aici. Pe parcurs ce imi voi mai aminti una alta,o sa mai fac cate un update.

Dar fara indoiala viata pe aici e una mai relaxanta,mai fara stress,cand ii vezi pe oamenii astia ca iti zambesc atat de des si ca par ca nu au grija zilei de maine! Incepi si tu sa te comporti ca ei,vrei nu vrei,nu? Lasa ca are grija vremea ploioasa de aici,sa compenseze din plin! :(


Photobucket

Na zdravi!(Noroc!)


Daca aveti intrebari feel free to ask!!!

Va mai amintiti?

Dupa cum puteti sesiza,am revenit.
Am revenit cu gandul la bunatatile romanesti care se gaseau pe vremea cand eram copil...
Exista cineva dintre noi care nu colectiona surprizele gumelor de mestecat Turbo? Cred ca nu.
Photobucket

Dar legendarele bomboane Bonibon?!Mai exsita si azi in alte "variante" dar sincera sa fiu nu se apropie deloc de gustul pe care il aveau cele pe care le "devoram" cand eram copil.
Photobucket

Dar sticlele astea de lapte?Va par oarecum cunoscute? Ce e drept eram prea mici pe vremea aia ca ne mai amintim.

Photobucket

Deunazi am regasit chiar aici un fel de mentosane.Am cumparat in ideea ca poate am sa mai regasesc gustul de odinioara,gustul n-a ramas dar pretul mic da!

Photobucket

Oare exista vreun roman care sa nu fi mancat niciodata vreo ciocolata cu rom?Eu sper ca nu! Pentru ca nu stie ce a pierdut.Cred ca e singura ciocolata care a ramas cam la fel,la gustul pe care il stiam eu.Poate intr-un fel sau altul era cu o aroma mai intensa de rom,dar macar ambalajul a ramas acelasi.A fost si este una dintre dulciurile mele favorite!

Photobucket

Un alt dulce care a facut parte din copilaria mea si a altora (cu siguranta!) e Eugenia.
Photobucket

Dar clasica inghetata vafe?Aia care se gasea neambalata individual,in culoarea rozului-alb si culoarea fisticului.Sa mai mentionez tigarile Carpati care cred ca erau cele mai tari tigari ever?Oare mai sunt si azi?

Photobucket

Dar de clasicele sticle de la Coca-Cola?Imi amintesc ca pe vremea aia era chiar un "lux" sa bei "suc original" (expresie pe care o tot auzeam pentru sucurile gen Cica-Cola,Fanta)
Photobucket

Imi amintesc ca era nebunie cand eram eu mica cu napolitanele Koukou Roukou (anii ‘92-’94). Erau 200 lei si aveau si abtipilduri.

Photobucket

Si astea sunt doar cateva dintre lucrurile pe care mi le am amintit.Ce altceva mai exista pe vremea aia?

Mi-e lene...

Mi-e lene sa scriu pe blog.Momentan.Am o stare naspa,tot astept ceva si nu stiu ce!(sau poate stiu dar prefer sa pastrez pentru mine)Asa ca pana una alta o sa imi iau o pauza binemeritata si o sa mai postez cand voi mai avea timp si chef... Yeah...
Si nu,afara nu ploua,e destul de caldut si sper sa mai tina vremea asa macar weekend-ul asta.

Am trecut sa va salut pe toti si sa nu credeti ca mi-am lasat blog-ul in aer...

Au revoir!

Cum mai exagereaza cate unii....


Nu vreau sa fiu rautacioasa,sa imi fie cu iertare pentru post-ul asta.(asta pentru persoanele care se vor simti ofensate cumva.) Cum poate o persoana afirma cu tarie ca un copil de 6 ani vorbeste fluent limba engleza!?Eu inteleg ca ea fiind educatoare si acordandu-le copiilor mai mult bagaj de cunostinte de limba engleza,se simte mandra de realizarile lor,dar pana sa ajunga ei sa vorbeasca fluent limba engleza eu zic ca e cale lunga!Nu contest insa faptul ca acei copii nu vorbesc o engleza demna de invidiat pentru varsta pe care o au.Dar sa afirmi ca " e mare lucru ca la 6 ani sa vorbesti fluent limba engleza ",e cam mult nu crezi?
Eu sunt Toma necredinciosul,pana nu vad,nu cred.

Pai Doamne iarta-ma dar pentru mine sa vorbesti fluent o limba straina,mie nu mi se pare un lucru posibil pentru un copil de 6 ani.Al doilea aspect ar fi ca eu consider ca nimeni nu poate vorbi fluent o limba decat un vorbitor nativ! Nu poti de exemplu roman fiind sa concurezi cu un francez. El vorbeste franceza fluent,dar eu,de exemplu, degeaba am studiat 16 ani limba franceza,pot sa zic ca sunt "advanced" dar nu fluent.

Asta face parte din categoria "cum exagereaza unii oameni" si cat de modesti sunt ei.

Premiu


Am primit de la Simona premiul Virtual Soul Friends.Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase scrise despre mine.You made my day! :)
O parte din descrierea ei:"Pentru ca este o fata foarte de treaba si cu picioarele pe pamant"- trebuie sa te contrazic putin la ultima parte! Eu sunt mai mult "in aer" decat pe pamant.Mereu am fost aiurita,zapacita si cateodata cu prea mult curaj!Fata de treaba sunt mai mereu,macar cu cei care merita.(asa sper,da?)





Premiul meu se duce in continuare la:

Iulia pentru ca imi place mult blog-ul ei,mereu gasesc chestii interesante! Tine-o tot asa! ;)
Anaissa pentru ca mi a recomandat TFSI :)) si mereu da sfaturi bune in materie de cosmetice!
Ina imi plac mult tutuu-rile ei si tot ce iese din manutele ei!E super talentata!
Iulia imi place mult felul cum scrie si cum vede ea lucrurile! E o super fata.
Clarra pentru ca e o sensibila si o tipa dulce.Si mai e si de-a mea.(braileanca) :P Si dupa cum ziceam si alta data,apreciez blog-ul ei.


Weekend cat mai placut si va pup!!!

My Cosmetic Wishlist

Mi-am propus sa "astern pe hartie" wish list-ul meu din momentul acesta pentru...cosmetice!Desi exact ieri mi-am innumarat blush-urile si am "doar" 5,glossurile care sunt cam 30 la numar...plus alte 10 rujuri.Bine ca rimelul se usuca in general,si de aceea am doar 4 bucati.(momentan :D) Nu mai vorbesc de creme,lotiuni ,abia folosite...Deci da,sunt nebuna,admit. Acum na,poate unele dintre voi aveti mult mai multe,dar pentru mine e ingrijorator atunci cand vreau sa aleg ceva si nu stiu cam ce! Unde mai pui ca fardurile le iau cam aceleasi nuante dar de la brand-uri diferite? Faliment total :D

In ultima vreme nu am mai cumparat nimic in materie de cosmetice (si sper sa mai dureze minunea!),pentru ca ceea ce am momentan e mai mult decat suficient,si daca tot cumpar si nu le consum in timp,nu fac altceva decat sa-mi irosesc banii.Am zis STOP!Voi incerca de acum sa analizez mai bien produsele pe care doresc sa le cumpar si sa nu mai fac "colectie" de make up de care ma plictisesc sau nu ma satisface pe deplin.

Incerc sa mentionez doar cateva dintre produsele pe care intentionez sa le achizitionez atunci cand mi se va pune din nou "pata" sau mai bine spus,cand voi avea si bugetul necesar pentru ele.

Bare Escentuals - Makeup Set -Get Started Complexion Kit un kit care pare impresionant,cel putin la prima vedere.
Photobucket

Si acum ce contine kit-ul asta:
  • BareMinerals Get Started Complexion Kit ( Fair ):
  • 2x Foundation SPF15 2g/0.07oz
  • - # Fair, # Fairly Light
  • 1x Mineral Veil 3g/0.1oz
  • 1x Face Color - # Warmth 2g/0.07oz
  • 1x Full Flawless Face Brush
  • 1x Flawless Application Face Brush
  • 1x Maximum Coverage Concealer Brush
  • 1x Get Started DVD
  • 1x Prime Time Foundation Primer 15ml/0.5oz


Benefit -High Beam e un highlighter minunat!Am avut o mostra primita cadou de cand am cumparat erase paste-ul de pe site-ul lor.Are o nuanta un pic pinky care care nu se vede deloc pink pe tenul tau! Iti da asa un glow al privirii!!!
E de multicel aparut produsul asta,dar daca eu l-am descoperit acum?!


Photobucket





MAC-Blush in Ripe Peach - nu stiu cum o fi asta,dar arata asa yuumy in poza ca daca l-as avea in fata mea cred ca nu as indrazni sa il folosesc!

Photobucket





Benefit -Blush Coralista - am citit o gramada de review-uri despre produsul asta.Cand mi-am comandat erase paste-ul ala mai ca imi facea cu ochiul sa il iau si pe el. (pe blush,da?!)Iar acum tanjesc dupa el.Ei lasa,ca o sa mi-l iau eu candva!

Photobucket



MAC-Lipstick in Beigeland
deci,nu,nuanta asta pare perfecta!Nu-i asa?Cred ca e creata sa fie purtata atat de brunete,blonde sau roscate!

Photobucket




La Roche Posay Effaclar Duo
- o crema pentru care m-am tot invartit in farmacie daca sa o iau sau nu,si m-am ales cu alt produs.Care a fost "rivalul" lui? Vichy Norma Derm Nuit,ala cu flaconul verde,uite-l aici.Acum ar trebui sa termin tubul de Vichy nu?!Ntz,ntz.

Photobucket


Si cam asta ar fi lista mea,asta ca sa nu o mai lungesc cu alte produse.(!?)

Clubbing in 2Faces Brno

O seara in club-ul 2 faces.Cehii au un stil aparte de a se distra: se amuza din orice,beau multa bere,danseaza aproape toata noaptea si sunt innebuniti dupa straini.
Unii cunosc engleza,altii nu.In mare parte vorbesc fie germana,fie rusa.Probabil ca asta se preda in scolile si/sau facultatile lor.

Cand este vorba de bere, cehii sunt, in general in fruntea sondajelor si a statisticilor. Nu numai din punctul de vedere al calitatii, dar si al cantitatii, consumul de bere este cel mai ridicat din lume.

Photobucket

Cum ziceam intr-un alt post,berea si hocheiul sunt sporturile lor nationale.
Si totusi felul lor de a se distra e unul destul de galagios,cu exclamatii si imbratisari de tot soiul.In schimb nu sunt violenti,nervosi si atunci cand sunt ametiti de bautura nu sar la bataie unul la altul cum fac romanii! Se iau in brate.E funny sa vezi doi barbati beti cum se iau in brate patimas.Mi se pare un lucru un pic cam ...gay,trebuie sa recunosc.



Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Daca in Romania nu imi permiteam sa pozez pe unul si pe altul in club,pentru ca sigur ma trezeam cu apartul ori spart ori in cap,aici lumea zambea binevoitoare si chiar luau o atitudine sexy in fata aparatului! Sunt efectiv invidioasa pe natia asta de oameni care se distreaza la maxim!Mereu zambesc,mereu sunt binevoitori,mereu incearca sa te ajute.Si da,adevarul este ca timp de zece minute pana sa mentionam tara de unde provenim,un cuplu de tineri au acordat grupului nostru din care eu faceam parte, o atentie deosebita.Cand am zis Romania parca as fi zis un "F*ck you!".Ce e dupa Ungaria,ei nu cunosc si considera tarile alea ca fiind lumea a treia.Cam pe buna dreptate nu?
In fine,nu va imaginati acum ca ne au intors spatele,dar s-a rupt vraja cand le-am spus ce nationalitate avem.

Printre joaca cu farmville,studiatul de ceva notiuni Cisco,eu va urez un weekend cat mai placut si numai bine!Va pupicesc!Sa va distrati frumos weekendul asta,da?

Castelul Milotice din Brno

Am fost weekend-ul trecut la Castelul Milotice din Brno.Din pacate nu am poze din interiorul castelului,ci numai imprejurimile lui si cladirea in sine.Din pacate nu am inteles mare lucru de la ghid,pentru ca vorbea in ceha evident,in schimb ajunsa acasa,m-am documentat de pe internet despre istoria acestui castel.

Photobucket

Milotice Chateau este cunoscut ca o perlă a Moraviei de Sud-Est. Acesta este administrat de Institutul Naţional pentru Conservarea Monumentelor Naţionale din Brno şi este un monument Cultural Naţional.

Castelul a fost construit la locul unei cetăţi care a fost reconstruita intr-un castel renascentist în secolul al 16-lea.
Epoca de aur a fost atunci când Castelul Milotice a fost deţinut de KA SERENY care a reconstruit chateau într-un stil baroc la începutul secolului al 18-lea. Acest castel a fost resedinta de vara a lui. El a creat complex care include o grădină în stil baroc francez,un complex arhitectonic unic, care a fost foarte bine conservat.

În prezent, vizitatorii pot vedea zona C
hateau cu un grajd, un parc francez şi o fantana.

Castelul are interioare elegante si demonstrează stilul de viaţă al ultimilor proprietari, familia Seilern Aspang. Interioarele au fost instalate în funcţie de perioada de imagini şi în cooperare cu fiica ultimul proprietar al complexului Marietta Noirman Seilern Aspang. Există o expoziţie permanentă de sculpturi în stil baroc din Moravia orangeries baroc. Nu sunt bine echipate interioare în Chateau, de exemplu, există un hol decorat cu fresce realizate de F.Ř.Ecksteina din 1725.

Mai multe imagini si informatii referitoare la acest castel le gasiti aici.

Urmatoarele imagini imi apartin:


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

As renunta la....


E o intrebare simpla: la ce ai fi dispus sa renunti pentru cineva sau pentru ceva anume?Iar daca ati renunta la anumite lucruri in consecinta,ati regreta?
Multe persoane afirma ca ar fi in stare sa renunte la o gramada de lucruri pentru persoana iubita,ceea ce mi se pare eronat! Verbal o spunem,dar pana la urma omul e prin definitie egoist! Ai renunta putin la confortul tau pentru a se simti celalalt bine alaturi de tine?Ai putea face asta?

Trebuie sa recunosc,cand eram in facultate renuntam sa ma mai gasesc atat de des cu fetele,numai ca sa imi petrec mai mult timp cu el.Cand a inceput el sa lucreze in timpul facultatii,ma trezeam o data cu el dimineata sa ii calc camasa,sa ii pregatesc micul dejun...desi eu aveam cursuri mai tarziu,deci teoretic puteam sa imi continui somnul de infrumusetare.

Cunosc femei care au o atitudine gen "Ce imi pasa mie ca el nu isi pregateste micul dejun,daca se trezeste mai devreme ca mine?",dar in acelasi timp si specimene care gandesc "Ei,m-a inselat,asta e.Tot la mine a venit pana la urma".Cred ca chestia asta tine pana la urma de puterea de intelgere a celuilalt.Nu pot sa pricep cum,unele femei trec printre atatea rautati din partea unor barbati,asa cum exista bineinteles si barbati manipulati de atatea femei...

Cred ca am fost in stare sa imi iau revansa mereu fata de oamenii care mi-au fost alaturi si pe care ii iubesc,am facut poate niste gesturi si niste fapte pe care altii nu le-ar fi facut.Sau le-ar fi facut,poate... De exemplu,cum ar fi sa te prezinti in sala de examen in locul prietenului tau?Asta fiind in ultimul an de facultate... Plus alte multe nebunii pe care le am facut in ideea de a il ajuta pe celalalt.

Exemplele sunt o gramada,deci va las pe voi sa imi spuneti daca ati putea renunta la ceva pentru cineva sau pentru ceva anume.

O alta leapsa..7 intrebari de rutina

1. Când te-ai îndrăgostit ultima oară?
Oh well,cred ca acum trei ani.Dar asa cum ma indragostisem,asa mi-a si trecut!Fulger!!!

2. Care sunt sporturile tale preferate şi care dintre ele le practici?
Jogging.Incerc sa il practic de cel putin doua ori pe saptamana.In liceu eram buna la handbal si volei.Acum sunt o "ramolita",nu mai practic nici un joc sportiv... din lipsa de timp si de lene!Mda.

3. Când ai spus ultima oară ”te iubesc!” şi cui?
Iubitului meu,acum vreo doua luni cred.

4. Care este melodia care o cânţi sub duş?
Nu prea cant in baie.Din cand in cand mai fredonez cate o melodie pe care o ascult.

5. Care este culoarea ta favorită?
Trebuie sa aleg doar una? Oh,e destul de greu atunci! Culorile mele preferate ar fi albastrul,albul,negrul si rosul! Cam greu sa ma decid la una singura.

6. Este vreun lucru pe care ai vrea să-l schimbi la tine? Dacă da, care?
As schimba mai multe la mine,dar prefer sa tin pentru mine raspunsul la intrebarea asta.

7. Care este partea ta preferată a zilei? De ce?
Atunci cand dorm! Deci na,din cauza job-ului nu am si eu ca omul niste zile normale,adorm cand apuc!

Ziua Internaţională a Pământului


Apărută în 1970, Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluării şi problemelor climaterice. Spre deosebire de mai noua şi deja mai populara Oră a Pământului, Ziua Pământului (Earth Day în engleză) se sărbătoreşte în fiecare an pe 22 aprilie şi nu presupune o acţiune simbolică precum stinsul luminii.
Cu toate acestea, Ziua Pământului a avut un rol foarte important în mediatizarea problemelor climaterice ale Pământului. Ea a dat naştere unei organizaţii (Earth Day Organization) cu filiale în peste 170 de ţări şi rezultate notabile în conştientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării, etc.
Momentul iniţial al acestei sărbători este 22 aprilie 1970, când aproximativ 20 de milioane de americani au participat la manifestaţii anti-poluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, manifestaţii reunite sub numele de ‘Ziua pământului’. Efectul acestei demonstraţii de amploare a fost covârşitor, aducând în atenţia opiniei publice poluarea ca una dintre cele mai mari probleme ale omenirii.

Review-uri la ...mascara!

Am sa incerc sa fac cate un scurt review la rimelurile pe care le-am cumparat in ultimii doi -trei ani.Poate imi vor mai scapa si altele,dar asta e.Am sa le mentionez pe cele care consider eu ca au fost pe placul meu.

Am sa incep cu Maybelline Great Lash Big Mascara! Un rimel care la vremea respectiva,chiar atunci cand a aparut era unul dintre cele mai bune si cele mai accesibile ca pret!Azi nu cred ca l-as mai cumpara,decat de dragul vremurilor in care l-am mai folosit... Oricum si-a facut treaba minunat la vremea respectiva.

Photobucket




Un alt rimel,pe care aproape ca l-am divinizat o perioada,este The Rimmel Magnif' Eyes.Un rimel aproape perfect,din punctul meu de vedere si asta fara sa exagerez: culoare intensa,lungeste genele,le da un oarecare volum,arata natural,pret decent dar... mie mi se strica periuta dupa numai patru ultilizari ale ei!
Deci pe langa toate aceste plusuri mentionate,exista acest minus cu pricina... Nu stiu daca acum mai exista pe piata,cert este ca a fost un "wow" pentru mine atunci cand l-am folosit pentru prima data.Am fost atat de indragostita de el,ca dupa ce l-am folosit de doua ori,desi mai aveam mascara in flacon,m-am dus a doua zi si mi-am cumparat altul! Ca sa va dati seama ce mult "m-a vrajit".
Photobucket

Un alt rimel,pe care spre rusinea mea nu l-am descoperit decat de curand,acum vreo jumatate de an mai exact,e Maybelline Full 'N Soft Mascara.Daca va doriti un volum nu puternic ci destul de decent si gene care sa arate natural asta e rimelul pe care trebuie sa il ai!Nu incarca genele oricat de mult le-as rimela si arata cat se poate de natural.Un singur minus: nu are o culoare intensa.Ar mai fi de adaugat faptul ca rimelul se consuma relativ repede,dar c'est la vie!

Photobucket




Clarins Wonder Length Mascara face practic cam aceeasi treaba ca rimelul mai sus mentionat,numai ca la capitolul culoare,sta mult mai bine!Si parca alungeste genele mult mai mult.Oricum nu stiu de ce am tendinta de la a asemana pe cele doua.Sa nu uitam ca pretul acestui produs e totusi dublu fata de Maybelline Full 'N Soft Mascara.Daca l-as mai achizitiona? Desigur! E unul din rimelurile mele favorite!

Photobucket




Rimel Estee Lauder Projectionist-
Magnific!Cred ca asta e cuvantul care defineste acest rimel.Alungeste genele,le da volum,o culoare intensaaa si ma simt de parca as purta niste gene false din alea cu un aspect destul de natural.Pret un pic cam... piperat fata de alte brand-uri,dar merita!Da,da,da!

Photobucket




Si acum sa va prezint rimelul meu favorit (raportat la calitate-pret): Rimel L'Oreal Volumissime x4 si nu,nu sunt fana produselor L'Oreal! Cred ca e singurul produs cosmetic de la L'Oreal care m-a facut sa il cumpar si a doua oara ...
Photobucket

Care e rimelul tau favorit? :)

Supercounters