Conform planului


Parintii mi-au zis  dupa ce am terminat liceul (pentru curiosi am terminat specializarea chimie-biologie) sa dau la  Drept si ma fac mare avocata.Asta-i buna.Nu ma vedeam in vecii vecilor profesand asa ceva,plus ca degeaba e o meserie banoasa,daca nu ai si banii necesari.Uite ca am facut imensa greseala (da,greseala!) de a da la Litere. Nu am rezolvat nimic,decat sa ma scald prin anii facultatii prin restante, asta din cauza faptului ca lucram si daca aveam trei absente,profesorii nu ma primeau la examen.Nu am fost printre privilegiatii care se duceau la facultate si nu aveau grija zilei de maine,din pacate sau din fericire.Asta pentru ca ai mei au fost cam anti-parinti,dar nu vreau sa imi plangeti de mila sau sa mi se ridice statuie .Au fost si sunt  altii mai amarati ca mine,in situatii mult mai dificile decat incercarile prin care am trecut eu.

Asadar din anul doi de facultate,cam toate examenele mele s-au dat in restante.Unde mai pui ca la Galati sunt atat de comunisti unii profesori ca nu te primesc nici in restante,decat daca ai cumparat cursul lor tiparit!Asta se intampla acum cativa ani la Litere. Nu mai conteaza ca tu nu ai bani de zeci de cursuri tiparite,ca  niste amarate de copii  xerox iti sunt suficiente ca sa inveti pentru materia lui.Iar dupa ce ii cumperi cursul tiparit iti spune cu zambetul pe buze ca nu are cum sa te primeasca la restanta ca tu nu ai fost la cursurile lui! Pai nu zau?Si am sa o numesc pe domnita prof. universitar Andrei,care a facut schema asta idioata la mai multi studenti.Era atat de "draguta" incat atunci ii ofereau flori studentii,le zicea in fata ca ea are alergie la flori si aproape ca dadea sa le arunce spre cosul de gunoi.Frumos nu? Sunt alti profesori  care ii doare undeva de prezenta ta la cursuri si tot ceea ce trebuie sa faci e sa le inveti materia.Corect.nu?Un exemplu de astfel de profesor,e domnul profesor universitar Tafta pentru care am cea mai mare stima.

In fine,s-au dus si anii studentiei, dar eu n-am dat la master.De ce? E simplu! Mai bine m-as inscrie la o alta facultate mai "utila" decat sa fac un master in limbi straine care nu imi va folosi aproape deloc.Mi se pare infricosator sa castigi 9 mil ca profesor incepator,parol 7 mil la momentul asta daca tinem cont de micsorarea salariilor .
Am cochetat o vreme cu mass media,am fost 4 ani redactor in timpul liceului,vroiam la un moment dat sa dau la Jurnalism,dar n-a fost sa fie.

M-am saturat de rutina zilnica,de treburile alea care trebuie sa le fac in folosul altora,de mizeriile pe care trebuie sa le accept zilnic de la unul si de la altul pentru ca altfel as pica de "antisociala" si nu e frumos nu?
M-am saturat sa mi se spuna ce e "bine" si ce e "rau",de parca altii ar putea sa se puna vreo clipa in locul meu si sa fie macar in stare sa ia numai decizii bune.

Am obosit sa sper ca intr-o zi cuiva ii va pasa de ceea ce gandesc eu cu adevarat,ca va exista persoana aia care va pune in fata egoismului sau,devotamentul si prietenia mea,inainte ca  aceasta sa imi faca rau. Am sperat prea multi ani ca inca mai exista oameni care sa nu faca rautati gratuite,am fost mult prea idealista.Nu contest ca exista si oameni aparte. Ori eu sunt o persoana rau intentionata ori am un magnetism al naibii de idiot,in care sa atrag numai "rautati".

Daca as fi putut da 7 ani innapoi,as fi fost studenta la Informatica sau Jurnalism,as fi studiat o limba mai complicata gen japoneza,as fi avut poate alte vise si alte sperante.Azi ma rezum doar sa ma duc la munca,sa ma obisnuiesc cu viata asta care nu iti ofera nimic prea usor si totusi sa nu renunt al visele mele!

As vrea cativa ani innapoi.As vrea entuziasmul de alta data,as vrea sa plec de acasa dimineata si sa revin seara fara sa dau explicatii nimanui,sa nu fiu nevoita  sa suport gelozii,discutii cu oameni care vorbesc doar ca sa nu taca,sa nu am grija motanului ca trebuie hranit sau iubit.Nu sunt robot,sunt un om cu bune si cu rele,mai am si eu nervi,caderi si nu sunt asa perfecta cum altii ma vor sau cum altii ma vad.
Vreau un timp pentru mine.

Uite ca nu toate se intampla "conform planului",ca sunt un om simplu cu idei minuscule,ca mi-as dori sa pot mai mult,sa fiu o persoana cunoscuta,apreciata si iubita.Dar sunt doar o muritoare de rand,care asteapta sclipirea aia a vietii.

Si totusi,ce nu te poate ucide,te face mai puternic!

Supercounters