Ce (nu) imi place in Cehia

   
    Acum doua  zile m-a contactat un tip pe adresa de e-mail destinata tuturor cititorilor acestui blog  ,practic a fost primul meu e-mail primit (de la un cititor al blogului!).
Tipul (da,este un el! ) vroia sa ma intrebe mai multe despre viata de aici,despre compania la care lucrez,despre job in sine.
Intr-un final s-a hotarat sa accepte job-ul deci  join in the club ,Mihai :)

Asa ca intr-un fel sau altul,m-a mobilizat si  mi-a venit ideea ca sa astern pe "foaie" niste idei pe care sa le dezbat un pic,despre ce imi place si ce nu imi place in orasul/tara asta.

Imi place ca:
  •  Produsele Manufaktura!!! N-am crezut ca pot fi fidela in halul asta fata de cremele pentru ten de la ei de aproape ...2 ani de zile! Nu ma satisfac pe deplin toate produsele lor,dar intotdeauna gasesti ceva care sa cumperi de la Manufaktura si de care sa fii multumit,oricat de pretentioasa ai fi ca persoana.Really!
  • E o tara curata,aerisita,cu multe spatii verzi.Astia nu-s maniaci ca noi sa construiasca vile si blocuri gri,sa nu poti deschide fereastra ca dai de fereastra vecinului.Practic sa te sufoci intre vile si garduri si tarabe!
  • E o tara cu oameni mandrii de tara lor,care o iubesc,care promoveaza in primul rand produsele lor si apoi pe ale altora.De cate ori merg sa cumpar ceva la supermarket vad  scris mare "Made in Czech Republic" sau daca vreau sa cumpar ceva electronice,vanzatoare imediat ma face atenta ca produsul X e la pret mai mic si ca e facut in Cehia! Si daca m-as stresa sa cumpar produse din alta tara,stocul nu e prea generos.
  • Sunt oameni buni si naivi (si nu zic asta ca sa ii pup in fund!) Nu se gandesc o clipa,ca tu strain fiind,ai putea fi in stare sa furi sau sa ii pacalesti cu ceva.Bine,nu va ganditi acum ca toti sunt trasi la indigo,dar in mare parte cam asa sunt ca natie toti.E bine totusi ca nu le-am tradat pana acum increderea,noi romanii.Nu am auzit cazuri de crime/jafuri si alte lucruri mai putin ortodoxe sa le fi facut romanii aici, ca in Italia/Spania de exemplu.Si sper ca "minunea" sa mai tina!
  • Gasesc magazine pentru shopping cate vreau,bani sa am :)) Eu de exemplu in orasul meu natal nu aveam Zara,H&M,Sephora etc.. Deci am sansa sa pot face si eu shopping mai "de calitate" cand am banuti.
  • Sunt tigani,da,sunt si aici! Dar nu au bagare in seama cu "lumea buna" adica cehii care nu sunt tigani,decat in limita aia legala.Daca se bat si au chef de harta,o fac intre ei!Plus ca au cartierele lor anume,deci sunt practic o idee cam izolati.
  • Nu trece zi in care sa nu ies afara din casa si sa nu vad cel putin doua patrule de politie!Asta ma face sa ma simt in siguranta,iar pe posibilii infractori,un pic mai retinuti,nu credeti?
  • Au un transport impecabil: la fiecare 5min vine bus-ul sau tramvaiul,ai programul afisat si implicit si un website unde poti cauta exact la ce ora vine mijlocul de transport,asta ca sa nu dai fuguta la statie sa te uiti.
  • Patiseriile lor!Vai deci au 10 mii se soiuri de chifle cu masline ,cu rosii,cu nu-s ce prostioare de cremwusti. Nu mai zic de mini tarte cu visine,tvaroh (un fel de branza dulce) si alte delicii! La capitolul dulciuri gen bomboane,ciocolata se stie ca nu sunt buni,toti nemtii si belgienii sunt buni  la capitolul asta:)
  • Desi lumea consuma alcool la modul ala nesimtit,nu se iau la harta,ci doar urla din simpatie unul la altul! Se iau in brate,se pupa,se imt bine impreuna !
  • Barbatii au un respect ceva de nedescris fata de femei in general.Chiar daca cehoaica il inseala in fata cu altul,isi ia frumos berea si se muta la alta masa.Sunt emotivi,si facand comparatie intre ei si femei,barbatii par ca ar fi  cei mai sensibili.Se intampla asa ceva si la noi?! Sau se ia lumea de par,se taie cu cutitele si se arunca bombe pe geam?
  • Femeile sunt super aranjate! Si culmea cele mai frumoase femei le am vazut pe cele in jur de 30-35 ani.Stilate,chiar daca nu poarta posete LV.Dar tot aici,am vazut si cele mai urate femei!: obeze,cu hod dog ul in mana :)) Daca va plac tipii blonzi cu ochii albastri sau verzi,unii destul de corpolenti din cauza regimului bazat pe hamei,atunci e bine :)) Dar totodata am vazut si barbati superbi cel putin fizic,care culmea ii gaseam numai in statiile de bus.
  • Sunt locuri de parcare! Da, mai greut in anumite zone,dar sunt! :) Oricum daca va treziti cu masina busita in parcare sa nu va suparati,chiar si cu numarul picat jos... :(
 Nu imi place:
  •  Ploua,ploua si iar ploua! E o vreme asa umeda si mohorata ca aici nici nu stii cate luni pe an e toamna si cate e vara.Vorba unui clasic in viata " Aici vara pica intr-o marte" (adica vara e a naibii de scurta) So,umbrelele la atac va rog! :)
  • Limba!La inceput ma irita cumplit sa ii aud vorbind in ceheste si sa ma uit ca fraiera la ei.Ei chiar daca le spui ca esti strain,continua totusi constiinciosi sa iti explice nu stiu ce in ceha,convinsi fiind ca ceha lor e importanta dle,si cum,la naiba tu chiar nu cunosti ceha? Da,ce bre,e engleza,sa imi bati obrazul? :)) Nu sunt aroganti oricum cu ideea,ci pur si simplu sunt nationalisti pana in maduva oaselor.
  • Tot de limba tine : nu prea stiu engleza si cei care stiu,culmea sunt persoanele mai in varsta,care cunosc atat engleza,rusa cat si putina germana :) Care cunosc engleza au pozitii si job-uri foarte bune. :)
  • Mancarea lor.Ma rog cateva chestii care clar nu le pot compara cu ceea ce gasesc in Romania: fructele mereu is fade,nu au gust,legumele sunt ca sa fie si ele.. si in primele trei luni de locuit aici aproape ca am facut foamea,ca tot ceea ce nimeream sa cumpar nu imi placea si pana la urma m-am prins ce alimente is ok si ce nu :) Bine si eu eram o gurmanda convinsa  in tara :)
  •  Rasismul de care dau dovada cehii in ceea ce ii privesc pe slovaci si cam si alte natii gen vietnamezi etc..Plus ca unii chiar nu agreaza prea mult ideea strainilor care lucreaza pe aici : se bucura ca faci shopping mai consistent ca ei ( sincer ei sunt cam zgarciti la capitolul asta,vaneaza orice "akce"= promotie) ,dar toate ca toate cam multi straini care le iau job-urile nu?
  •  Orice ai face,intr-o multinationala,desi se vrea sa fim tratati de la egal la egal,indiferent de natie,sex,varsta ,lucrurile nu stau chiar asa! Pentru oamenii lor cehi,care nu au skill tehnic se dau job uri numai ca sa fie si ei prezenti la munca,pentru fraieri ca noi,romani sau alte natii,ne pun la munca ,in echipe mai tehnice.Evident si in ierarhia profesionala e aceeasi treaba. C'est la vie!
  • Au probleme cu igiena.Deci clar ma calca pe nervi si imi vine sa urlu de fiecare data cand simt miros statut de transpiratie combinat cu miros de bere! Nu toti sunt asa,dar si care sunt... fereasca Dumnezeu de nasul tau daca esti in raza lui kilometrica.
  • Cluburile! Practic abia exista  un club-doua mai de Doamne ajuta amenajate pe aici... Restul sunt pub uri adica locuri de beut bere pana ajungi sa nu mai poti merge pe picioarele tale acasa! Nu e nimic,astpti bus-ul de noapte ca vine din ora in ora :)) Nu e cazul meu,ca eu nu consum alcool decat foarte rar. 
  • Sunt batuti in cap in trafic !(stiu ca am fost dura in exprimare acus,dar asa e!) Merg cu grija sa nu care cumva sa isi "raneasca" cauciucurile automobilului,iti taie fata,nu stiu exact regulile de circulatie,ezita,amana ,sunt nesiguri! Pietonii merg pe trecere ca si cand ar vrea sa mearga prin fata unei vitrine a unui magazin,super relaxaaaaaati si parca abia se misca! Nu mai zic de faza ca trec de cele mai multe ori pe strada fara sa se asigure,fara sa fie pe trecerea de pietoni.Deci sa ne intelegem,cand ploua,cehii o iau razna.Juma' din ei isi lasa masinile acasa,si cealalta jumatate care circula pe sosele fac greseli minore.Asa se face ca toti au masinile busite in mare parte.
  • Unii desi nu iti inteleg chineza care le o vorbesc (engleza amestecata cu 2-3 cuvinte care le stii in ceha) se prefac ca te inteleg! Vai,deci in momentele alea imi vine sa imi dau doua palme si sa imi zic "Frate de ce n-am invatat limba astora?"

Cu siguranta am mai pierdut si alte aspecte,dar n-am vrut nici sa fac un post si mai kilometric decat l-am facut deja,asa ca daca imi vor mai veni idei,daca voi mai primi intrebari de la voi,daca ma va mai lovi inspiratia va mai urma un al doilea post "Ce (nu) imi place in Cehia" :)
Nu am vrut sa creez nici un fel de imagine,fie ea rea sau buna asupra vietii de aici.Precizez ca e opinia mea,deci  imi apartine :) Daca cineva are alta ideea si alta perspectiva despre Cehia in general,nu e cu suparare. Dar nu ma luati cu faze gen ati locuit o saptamana,o luna sau  trei luni aici.Abia dupa trei luni iti dai seama de fapt un pic cum stau lucrurile pe aici.Ah si sa nu va aud ca Praga nu e frumoasa,ca va declar razboi :D Glumesc. :)

Voi ati vizitat Praga? Daca da,v-a impresionat?
Sa aveti un inceput de saptamana cat mai fresh si plin de voie buna! :)

Pupici,
Andreea

Supercounters