Trebuie sa va marturisesc ca luna mea preferata de vizitat Praga e... mai! Nu stiu daca se datoreaza faptului ca acum 3 ani si ceva ,venind aici,primul lucru pe care l-am facut dupa ce am reusit sa ne instalam si sa fim relaxati din punct de vedere financiar,a fost sa vizitam Praga.Si asta a fost in luna mai :) Nu e nici prea cald,nici prea frig,desi aici vremea enervanta pe tot parcursul anului :D Cand am fost de exemplu la inceputul lunii mai a acestui an in Praga am plecat cu haine grosute din Brno si am realizat ca in Praga era destul de cald :)) Evident pentru doua zile petrecute in Praga nu-mi puteam cara o valiza prea mare.Si asa doua perechi de pantaloni si doua bluze i-au parut mult deja prietenului.
Acum realizez ca in mai a fost mai cald decat.. acum in iulie,cand pur si simplu e teribil de frig dimineata si seara... Daca vreti sa vizitati Praga inarmati-va in primul rand cu o umbrela si cu zambetul pe buze :) Si cu haine de tranzitie: tricou/bluza cu un sacou/o alta bluza cu maneci lungi & pantaloni sau ce vreti sa purtati...
Cam ce puteti vizita absolut gratuit in Praga:
Podul lui Carol (Karluv Most) – e cred unul dintre locurile mele favorite din Praga. De fiecare data cand am ajuns la Praga am reusit sa il stresez pe al meu,cu mentiunea ca vreau la podul respectiv :)) E un pod strajuit de statui si unii il considera ca este unul dintre cele mai frumoase locuri din Praga.Nu va asteptati la ceva extraordinar,oricum veti avea parte de cantareti mai mult sau mai putin ambulanti,atat de pictori cat si de turisti .Puteti admira si panorama superba spre Hrad, Palatul Imperial.Oricum ar fi niciodata nu am reusit sa revin dupa lasarea serii aici,ca sa vad concertele ad-hoc de care tot am auzit ca exista!
Free city tour – daca vrei sa descoperi Praga la pas impreuna cu un ghid cunoscator absolut gratuit! Ei bine, in Praga poti avea parte de asa ceva gratuit dar se desfasoara doar de doua ori pe zi (10:30 si 13:45 ora locala), iar plecarea este de la Starbucksul de langa Piata Orasului Vechi. Timp de trei ore veti admira stradutele cochete ale Pragaii si atmosfera de epoca care domneste in anumite stradute mici si intortocheate.Pentru a participa trebuie sa rezervati din timp pe site-ul New Prague Tours (site ul e in engleza) .Eu nu am fost niciodata cu free city tour,dar data viitoare voi incerca sa mi fac o rezervare din timp,desi niciodata nu stiu cand ajung la Praga.Teoretic prevad urmatoarea plecare la Praga undeva in luna septembrie,dar cine stie? :)
Free city tour se lauda ca in 3 ore iti arata urmatoarele:
- Old Town Square
- St. Nicolas’ Church
- Church of Our Lady before Tyn
- Kinsky Palace
- Statue of Jan Hus
- House of the Black Madonna &
- Museum of Cubisim
- Powder Tower
- Art Nouveau Municipal House
- Czech National Bank
- Wenceslas Square
- Estates Theatre (First Mozart Performance)
- Astronomical Clock
- Kafka Statue
- Maiselova Street & Old Jewish Quarter
- Rudolfinum – Czech Philharmonic
- Prague Castle & St. Vitus
- Karlov Most – Charles Bridge
- WWII – Prague Uprising
Personal prefer sa ma bucur cand descopar "ceva",si nu sa fiu ghidata,dar daca sunteti contra cronometru si iubiti istoria,clar asta e alegerea ideala sa reperati tot ceea ce trebuie istoric vorbind in timp cat mai scurt,nu doar mall urile si Starbuck's-urile :))
Hrad –poti sa te plimbi prin curtile si parcurile impresionantului complex imperial de pe unul din dealurile Pragai. Catedrala Sf. Vitus, principala catedrala a Cehiei, are intrarea gratuita. Sa nu ratati schimbarea garzilor palatului (in fiecare ora la fix, la poarta dominata de statuile gigantilor cu bata),eu am prins-o acum doi ani ;)
Ceasul astronomic – cine viziteaza Praga si nu are poza aici,nu a vizitat practic Praga :)) Puteti asista la parada apostolilor de la ceasul astronomic. Ceasul astronomic se afla plasat pe unul din zidurile Primariei Vechi si a fost construit candva prin secolul al XV-lea. In fiecare ora, la fix, o usita se deschide si Hristos, urmat de apostoli, se plimba spre deliciul aparatelor de filmat si fotografiat… Am inteles ca anul trecut s-au implinit 600 de ani de la construirea ceasului, asa ca vechea cladire a gazduit un spectacol deosebit de videomapping.Nu am fost prezenta,e doar o informatie de care am auzit.
Alte obiective turistice care pot fi vizitate,pe bani sau nu :))
Centrul vechi (Staromestske namesti) – toate cladirile din centrul vechi dateaza din sec al XI-lea. Pe langa castelul Praga, Catedrala Sf Vitus si Podul Charles, gasiti un numar mare de biserici si palate.
Teatrul National (Narodni divadlo)
Este o cladirea impresionanta neo-renascentista construita cu banii donati de cetatenii cehi,deh doar sunt nationalisti din fire :D Teatrul e localizat pe malul raului Vltava, acoperisul sau auriu stralucind in razele soarelui in zilele insorite. Teatrul national consta de fapt in trei ansamble artistice: opera, balet si teatru.Nu am fost inca la teatru,dar va las informativ si preturile,poate va intereseaza.Biletele la opera variaza intre 30 si 1400 CZK, biletele la teatru variaza intre 30 si 400 CZK iar biletele la balet variaza intre 30 si 1000 CZK. (1 Euro = 25.5510959 Czech koruny)
Turnul Daliborka din Praga
Este o inchisoare faimoasa ce a functionat pana la sfarsitul sec al XVIII-lea. Initial a fost conceputa ca o inchisoare doar pentru nobili dar ulterior au fost intemnitati oameni de toate statuturile sociale. Numele i-a fost dat dupa Dalibor Kozojedy.Daca vreti sa aflati povestea lui Dalibor,cititi in continuare,info luata de pe google evident :)
"Dalibor a fost un tanar cavaler, care a fost condamnat la inchisoare pe viata, fiind tinut intr-o incapere subterana aflata sub turn. Cu ce gresise tanarul cavaler? Ei bine, a gazduit cativa sclavi rebeli. O astfel de fapta nu putea fi iertata si trebuia pedepsita serios, deoarece daca i se ierta fapta putea fi vazut ca Robin Hood al poporului ceh sub conducerea lui Vladislav Jagiello.
Conform legendei, el a invatat sa cante la vioara in timp ce-si astepta moartea in incaperea intunecoasa unde era intemnitat. Locuitorii Pragai il auzeau iar muzica lui trezea in ei simpatie. Veneau sa asculte muzica lui trista, le era mila de el si ii aruncau mancare si lapte. Unii spun ca era asa de popular incat autoritatilor le-a fost frica sa faca publica ziua executarii lui....pana intr-o zi cand vioara nu a mai cantat. Compozitorul ceh Smetana a transformat povestea idealizata intr-o opera faimoasa.
Pentru cei ce nu cred in legende, este o explicatie logica de ce Dalibor a fost asociat cu sunetul vioarei. Cuvantul „vioara” are si o insemnatate medievala - este un instrument de tortura avand forma unei vioare. El era prevazut cu gauri pentru cap si maini. O data ce incepea procedura de tortura, se auzea si „muzica” produsa de prizonieri. Cu toate acestea, nu era nici pe departe atat de armonios precum sunetul produs de o vioara.
Orar:
Turnul Daliborka este deschis zilnic intre ora 9:00 si 18:00 (aprilie-octombrie)
si intre ora 9:00-16:00 (noiembrie-martie).
Preturi:
Taxa de intrare este de 350 CZK ce reprezinta turul mare al Castelului Praga din care
mai fac parte, pe langa turn si: vechiul palat regal, expozitia permanenta
“Istoria castelului Praga”, biserica Sf George, manastirea Sf George (Galeria
Nationala), Golden Lane, Galeria de picturi a castelului.
Adresa:
Zlata ulicka u Daliborky.
Transport:
Metrou: linia A (statia Malostranska),Tramvai 22 (statia Castelul Praga). "
Nu stiu daca am inclus toate obiectivele,dar cu siguranta le puteti repera si voi in drumurile voastre.Orice cladire impresionanta merita explorata.
Ce va recomand din suflet,asta fiind influentata cumva si de faptul ca anul asta am vizitat Gradina Zoologica din Praga.Merita din plin.In primul rand ca acel cost al biletului e .... enorm de mic la cate minunatii veti vedea acolo.Gradina Zoologica nu e doar o gradina obisnuita cu animale,ci si o oaza de verdeata si de liniste... In schimb,aviz amatorilor: aveti de mers si iar de mers. Va vor salva cu siguranta bancutele localizate strategic in gradina.Ca sa puteti vizita in mod relaxant acea gradina zoologica,cred ca trebuie sa alocati in jur de 8-10 ore in ziua respectiva.Noi eram pe fuga si evident aveam pe unul mic dupa mine (a se citi unul de seama mea dar care nu avea rabdare),si am stat cam 3 ore jumate.Asta cu tot cu mancat 20 min la o terasa din incinta gradinii respective.Gasiti si terase cu bauturi,ceva de mancare la preturi absolut rezonabile.
Urmatorele info cu taxele lor sunt luate de pe net,desi sincer din ce imi amintesc eu acea taxa de intrare pentru adult era de de 100 czk in mai, nu de 150 czk...Si pentru aparatul foto nu am platit nici o taxa,spre deosebire de gradina zoologica din Brno unde parca m-au pus sa platesc o taxa de 3 euro (micuta oricum).
Preturi:
Taxa de intrare la gradina zoologica din Praga este:
Intre aprilie si septembrie:
- pentru adulti 150 CZK
- copii intre 3-15 ani, studenti sau pensionari 100 CZK, copii sub 3 ani intra gratis
- familie (2 adulti si 2 copii) 450 CZK
- parcarea 50 CZK
Grupurile mai mari de 10 persoane beneficiaza de un discount de 10%
Intre octombrie si martie:
- pentru adulti 70 CZK
- copii intre 3-15 ani, studenti sau pensionari 40 CZK, copii sub 3 ani intra gratis
- familie (2 adulti si 2 copii) 200 CZK
- parcarea 50 CZK
Puteti cumpara si cardul Troian daca aveti de gand sa vizitati gradina zoologica, gradina botanica si castelul Troian. Preturile la cardul troian sunt: pentru adulti 200 CZK, pentru copii 100 CZK si pentru familie 500 CZK.
Orar:
Gradina zoologica din Praga este deschisa:
In luna martie: in fiecare zi intre 09:00-17:00
In aprilie si mai: in fiecare zi intre 09:00-18:00
Intre iunie si august: in fiecare zi intre 09:00-19:00
In septembrie si octombrie: in fiecare zi intre 09:00-18:00
Intre noiembrie si februarie: in fiecare zi intre 09:00-16:00
Adresa:
U Trojskeho Zamku 120, Troja
Transport:
Metrou: linia C (statia Holesovice) apoi autobuzul 112 pana la capat.
Ce am ratat eu la Praga e cu siguranta..... Gradina Botanica,pe care nu am vizitat-o si e localizata fix langa Gradina Zoologica.Cu urmatoarea vizita la Praga,va urma o vizita si la Gradina Botanica cu siguranta.Gradina Zoologica din Brno e practic incomparabila cu cea din Praga.... in primul rand ca spatiu (intindere a ei) si continuand cu faptul ca aveti de vizitat animalute,nu gluma.
Ce mi-a placut cel mai mult la Gradina Zoologica din Praga a fost atmosfera aia distinsa,relaxanta,nu ai simtit ca animalele alea sunt "hartuite" sau ma rog,spatiile de amenajare sunt atat de bine puse la punct ca nu te face sa te simti ca esti la zoo,ci undeva asa... putin in Africa? :)) Mai multe detalii gasiti aici,pe site ul lor: http://www.zoopraha.cz/en/
SeaWorld din Praga
Nici pe asta nu l-am vazut din pacate... si ramane de vizitat clar!
SeaWorld inseama 1000 de metri patrati si 75 de tone de apa oceanica in care traiesc un numar mare de specii de oesti oceanici si corali. Acvariul are in dotare un mecanism care pe parcursul noptii simuleaza miscarea si fazele lunii.
Sea World mai contine si un acvariu gigant cu rechini de nisip, una din speciile cele mai temute de rechini dupa Marele rechin alb. Rechinul de nisip creste pana la o lungime de 3,5 metri si poate avea o greutate de 180 de kg. In fiecare an, 80 de mii de turisti viziteaza Sea World.
Orar:
See World este deschis in fiecare zi intre ora 10:00 si 19:00.
Preturi:
Taxele de intrare la Sea World sunt:
- adulti 240 CZK (10 euro)
- copii (4-15 ani) 145 CZK, copii sub 4 ani intra gratis
- studenti si pensionari 190 CZK
- grupuri mai mari de 20 de adulti 190 CZK
- gruipuri mai mari de 20 de copii 100 CZK
- bilet de familie (2 adulti si 1 copil 540 CZK, 2 adulti si 2 copii 610 CZK si 2 adulti si 3 copii 670 CZK)
Adresa:
Vystaviste, Holesovice, Praga.
Transport:
Metrou: linia C (statia Holesovice).
Tramvai: 1, 12, 15, 25 (statia Vystaviste).
Daca vreti sa va convingeti ca acest obiectiv e clar neaparat de vizitat,dati un click aici.
Pentru transportul in comun in Praga,utilizati cu incredere acest site.Si folositi cu incredere si Mapy.cz
Cazare in Praga
Nu prea am eu vreo mare experienta la capitolul asta.Ultima data am mers pe mana site ului Booking si am fost cazata aici.Recomand acest loc,a fost mai mult decat ma asteptam eu.La doar 1200 czk,am avut cazare doua persoane,doua zile.Faptul ca lucram deja in Cehia,am fost cumva "de-ai casei',tipa era prietenoasa.Nu va asteptati sa fie vreun hostel/hotel,e pur si simplu un aparatament impartit in doua,cu bucatarie si baie la comun.Noi am nimerit sa fim singuri acolo o zi,si a doua zi au venit niste japonezi cu care nu ne-am intersectat aproape deloc.Noi am platit cash,nu exista plata cu cardul.Tipa vorbeste engleza binisor,iar pozele de pe Booking au reflectat exact realitatea.Access la internet gratuit,parola e una simpla de tot,dar va zice proprietara :)) Check in ul l-am facut mult mai devreme,in jur de ora 12.
Intre timp,am gasit cazare gratuita la Praga,la un prieten care aparent lucreaza aici in Brno,am iesit chiar de cateva ori cu el prin oras si fiind coleg de munca cu al meu,i-am tot refuzat invitatia de cateva ori,dar data viitoare s-ar putea sa o onoram. Nu mai zic de faptul ca am si fosti colegi de munca care acum lucreaza la Praga,dar deh,lumea se mai schimba,optiunile sunt altele pentru fiecare ;) Sper pe viitor sa nu mai fiu doar turist la Praga ci sa lucrez acolo,pentru ca imi place mult orasul ♥
Distractie &Restaurante
Pentru ca stiu preturile normale,alea la care se incumeta si cehii si nu preturile speciale,pentru straini la restaurante am EVITAT sa mananc in restaurantele strategic amplasate in centrul vechi al orasului.Va recomand sa faceti la fel,nu are rost sa platiti de 3 ori pretul la ceva,asa aiurea.
Ofertele de pranz apar in general in meniurile din ceha ,mai sunt si exceptii gen Hotel Prag unde sunt si in engleza.Cel mai simplu insa ar fi sa te uiti pe site-ul www.lunchtime.cz (eu l-am descoperit recent site-ul :)) ) acolo gasesti varianta in engleza si sut incluse aproape toate restaurantele cu oferta de pranz.
La Jizera preturile mici si sunt valabile pe toata durata zilei si nu doar la pranz ,acolo mai stiu si engleza si poti sa si vezi mancarea cand alegi.Evitati chiar daca nu aveti habar o boaba de ceha locurile unde sunt meniuri exclusive in engleza,germana si rusa :)) Da,veti avea surpriza daca lasati bacsis sa fiti confundati cu rusii,mai ales daca va aude vorbind romana si un simplu "da" auzit este echivalent pentru ei cu faptul ca esti rus :)) Pe mine ma irita comparatie,desi priviti partea pozitiva: rusii care vin,au bani,nu gluma :D
Cam orice mancare ceheasca contine chimen.Chimen si iar chimen.Am zis ca mancarea lor contine mai mereu chimen? Urasc chimenul :))
Din experienta proprie,tavernele sau restaurantele mai micute va vor da pe spate la deliciile culinare.Alegeti chestii simple daca stati prost cu nervii la esecurile culinare ca mine :)) In general o masa de persoana la un pret absolut decent e de 100 -150 coroane,asta fara bautura,doar de mancare.Si acum sa dau cateva exemple concrete:
- masa la U Graffu aproape de statia de metrou Pavlova (2 persoane cate un fel, fara bauturi 360 de coroane). Nu recomand acest local din cauza unui chelner.Chelner cu atitudine de nesimtit, si-a adugat 10%, a umflat nota; l-am pus sa mai calculeze o data si a iesit cu vreo 60 de coroane mai putin; asta pe langa cei 10% pe care-i pusese.Nu e nimic,sunt locuri si locuri,oameni si oameni,am dat peste chelneri nesimtiti si in Brno ;)
-pranz la Jizera (pranz 2 persoane 2 feluri in jur de 100 de coroane masa de persoana),
- masa la Vytopna (2 persoane cate un fel fiecare si cate o bere 600 de coroane - cam cat costa de regula pe aici, dar fara sa iei meniul/oferta zilei.
- masa la Svejk (2 persoane cate un fel din care unul 700 de grame de coaste si 2 beri in jur de 400 de coroane).
- puteti manca la tavernele din centru- un carnat din centru (50-60 de coroane bucata). Carnatul bun,facut la gratar :P
Tip: comandati bere,ca va fi mai ieftina decat apa minerala sau un suc :D
Nu ratati Starbuck's unde veti sta la cozi imense si nici macar nu mai aveau cafea cand am fost eu :D si nu uitati sa va luati o atitudine lejera,relaxata. Pentru shopping,cel mai fain e in Mallul Palladium de pe
nám. Republiky 1 Praha 1 :P De fapt cam toate se invart prin Praga 1.Nu va asteptati oricum sa fie ieftin,dar macar va puteti clatii ochii prin magazine.
Aici orice amarat de rimel,gen unul de la Maybelline e "doar" 10-12 euro...Zambiti,va rog! :))
Černá růže (Black Rose) e un alt loc unde puteti sa faceti shopping sau sa va clatiti ochii.E situat in Na příkopě 12, Prague 1.Puteti arunca o privire si pe site ul lor.
Si nu mai stiu de alte malluri,dar cu siguranta,daca va interesati si dati un search pe Google,gasiti si altele.
Alte info:
E un oras destul e sigur,politia patruleaza.E ceva mai "agresiv" ca si atmosfera decat Brno ( al doilea oras ca importanta si diminesiune al Cehiei),care poti sa mergi pe strada mult mai relaxat,dar oricum nu e la fel de agresiv ca un oras romanesc unde risti sa te pipaie cineva in vazul lumii asa "din greseala" sau sa se uite unul cu ceafa lata si super tatuat la tine cand tu porti un amarat de tricou si o pereche de jeans! Totusi veti mai gasi si oameni dubiosi pe strada,pur si simplu ii evitati cu privirea,si a vedeti de treaba.Turisti cat cuprinde,enervant de multi :D Sunt zile in care ploua si de 5 ori pe zi. Ploua 10 minute, iar dupa 30 de minute e senin de parca nu plouase de o saptamana si tot asa. Temperatura in Cehia e in general de 23 de grade pe timpul verii. Una peste alta, este un oras superb,mie personal Viena nu mi-a lasat acelasi impact,de oras impresionant de exemplu :)
Nu ma intrebati de bancomate,de comisioane,pentru ca eu imi primesc salariu in coroane cehesti si am card la Raiffaisen la ei.Nu stiu daca se renteaza sa veniti cu valuta aici sau sa schimbati din tara in coroane cehesti.In anumite locuri puteti plati si in euro,dar evident veti avea nevoie de moneda lor locala.
Si facand aceasta postare m-au luat amintirile grav de tot.Mi-am adus aminte de primele "mele zile cehe",de senzatia aia ciudata care o aveam la inceput "cat inseamna de fapt 20 czk? cat costa aia? imi ajung banii? oare ce naiba tocmai mi-a spus asta?" Acum 3-4 ani nu existau informatii prea multe pe net despre oras,despre viata de aici in general. Raspunsul pe moment la toate : un zambet larg si muscat repetat de buze :))
Daca aveti intrebari,le astept.Personal nu-mi dau seama ce ar mai trebui "completat" in aceasta postare deja kilometrica.Nu ma intrebati cat timp mi-a luat sa fac postarea asta :D Asadar,sa ne vedem la Praga ! ;) Pentru persoanele care au fost deja la Praga,astept impresii la sectiunea comentarii.
Nota: Anumite informatii au fost preluate de pe Sfantul Google.Nu cunosteam adresele si nici anumite informatii,gen detalii istorice.Aceasta postare are caracter informativ,imbina atat parerea mea despre Praga cat si obiectivele turstice mentionate.
Fotografiile din aceasta postare imi apartin.
Pupici,
Andreea