Liberté, égalité, fraternité... dar nu pentru toţi!

Liberté, égalité, fraternité... dar nu pentru toţi. Doar Suedia şi organizaţiile neguvernamentale sar în apărarea ţiganilor.

Când vine vorba despre romii din Ro­mânia şi Bulgaria, despre pro­priii nomazi şi despre cei cărora le-a acordat cetăţenie, Franţa nu mai aplică celebrul motto "Libertate, egalitate, fraternitate".

Şi în timp ce organizaţiile care luptă pentru respectarea drepturilor omului acuză Uniunea Europeană că închide ochii faţă de "epurarea et­nică", o parte din ţările membre se pre­gătesc de un val de expulzări şi au pus la punct noi legi care au în vi­zor comunitatea romă.

Autorităţile oraşului Copenhaga au cerut asistenţă guvernului danez în vederea expulzării a 400 de romi. În Belgia, o caravană de 700 de romi a fost gonită din Flandra şi forţată să-şi aşeze tabăra în Valonia.

Guvernul italian, cel care a lansat moda "planului pentru romi" în urmă cu aproape trei ani, n-a luat o poziţie oficială în ceea ce priveşte măsurile anunţate de Paris, însă Pierre Lellou­che, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, a anunţat că se bucură de sprijinul şi înţelegerea Ita­liei, care trece prin aceeaşi "dramă".

"Merci" France!

Supercounters