Unde mancam?

 Am sa va vorbesc in acest post putin despre mancarea cehilor si apoi sa va arat cam ce imi place mie sa mananc la restaurant.Nu prea aleg bucate tradionale cehesti,pentru ca sunt destul de grele.
Cehii functioneaza dupa programul "zi lumina", nu ca sudicii care au program privilegiat, cu pauza la pranz. Asa ca puteti manca la orice ora din zi. Autoservirile si braseriile se inchid insa relativ devreme - ora 21.00, in schimb restaurantele nu te dau afara nici dupa miezul noptii.

Praga se mandreste cu restaurante in care se servesc retete de pe vremea bunicilor: svickova (carne de vita intr-un sos de legume si lamaie), friptura de porc cu zeli (varza acra), staroceska basta (o reteta veche cu cel putin trei feluri de carne), vanat in sos de vin rosu si fructe de padure.

De multe ori o masa cuprinde doar un singur fel de mancare si nu presupune sa fie insotit de paine. Aperitivul (predkrmy) cuprinde obligatoriu sunca de Praga, dar cehi nu sunt extrem de patrioti deoarece sunt innebuniti dupa ouale a la russe si salamul unguresc deosebit de picant. Supa nationala se numeste Ceska Bramborova si are la baza cartofi, ciuperci si morcovi. Mancarea tipica ceha cuprinde o multime de alimente preparate pane: branza fierbinte pane, chiftele pane, conopida sau ciuperci pane. Cehii se dau in vant dupa prajiturile cu frisca sau cu crema de vanilie, desertul de baza. Apoi au imprumutat de la vienezi strudelul si tarta cu fructe si mac. la capitolul bauturi, berea ceheasca este de top. Dar daca berea nu e pe gustul tau, incearca o alta bautura traditionala, din plante, numita Bekerovka.


Un pranz in Praga poate costa intre 5 si 10 euro si cu greu vei reusi sa te ridici de la masa, deoarece bucataria ceha este puternic influentata de cea germana si austriaca. Portiile sunt imense, iar mancarurile sunt consistente. Cele mai ieftine locuri unde se poate manca sunt Samoobsluha (bufet rapid cu autoservire) si Pivnice sau Hospada (braserii traditionale). Aici se poate gasi la orice ora (intre 9.00-21.00) o mancare calda ce nu va depasi 110 Kc (3 euro). Hostinec este o carciuma populara, permanent plina de fum, dar cu cea mai ieftina bere. Vinarna are mancaruri mai diversificate si chiar meniuri turistice pentru 250-365 Kc (6 ,1 -9 euro). Restaurantele clasice (restaurace) au meniuri complete cu preturi de peste 450 Kc (12 ,4 euro)


Nu acelasi lucru il putem spune despre Brno,unde preturile sunt semnificativ mai mici decat in Praga.Trebuie sa recunosc ca am frecventat cand am ajuns in Brno destul de multe restaurante.Unele mancaruri mi-au placut,altele nu,cel putin in prima faza,dar evident conteaza foarte mult si bucatarul/restaurantul.

Restaurantul meu favorit dn Brno se numeste "Baroque" si pot sa spun cu mana pe inima,ca mereu am mancat mancare proaspata si gustoasa,exceptand o singura data cand,probabil ma saturasem de mirosul zebrei (cotlet de porc) si efectiv am renuntat sa mai mananc asa ceva.

Ieri am avut chef sa mi comand paste,pentru ca nu mai mancasem spaghetti de ceva timp.Vad ca si restul de la masa,mi-au "furat" ideea.Eu am servit spaghetti Arabiatta,restul care au mai fost la masa : spaghetti Gorgonzola,spaghetti Parma si unul singur si-a comandat o friptura cu ceva garnitura.

Spaghetti Arabiatta (pe care le mai servisem de inca doua ori,in alte ocazii si care mi s-au parut excelente)
Aveau un soi de spaghetti din grau dur,putin ulei de masline,cateva masline negre,putin praz mai mult de decor,un fel de sunca speciala care dadea o savoare aparte spaghetelor,putina ceapa inabusita si continea o rosie decojita si inabusita de asemenea.
Eu azi am incercat sa le fac acasa,recunosc ca au iesit cele mai bune paste facute vreodata de mine,dar nu aceeasi savoare ca la restaurant.Motivul? Principalul motiv a fost sunca cu pricina,desi chiar nu am folosit sunca obisnuita,se pare ca aceea era un pic mai altfel.Eu am mai adaugat in plus putina verdeata si ceva mai multe rosii decojite si mai mult praz.Rezultatul au fost farfuriile goale  dupa ce trei persoane s-au infruptat din ce am gatit eu azi :)
Sa va arat pozica cu cele de la restaurant,pe cele facute de mine n-am reusit sa le pozez,dar cand mai repet reteta asta  o sa pun si poza  :)


Spaghetti Parma
Nu va pot spune in detaliu ce contineau aceste spaghetti ca nu le-am servit eu,dar pareau a fi prea satioase pentru gustul meu: smantana,cascaval,sunca,praz.Combinatia de smantana,cascaval si spaghetti deja ma ia cu fiori.Calorios dle,calorios rau! Nu ca spaghetele ar fi de dieta oricum.
 
 
 
 
Spaghetti Gorgonzola
mi s-au parut niste spaghetti super simple de incercat acasa: in afara de gorgonzola si smantana si niscaiva praz nu stiu daca mai contineau si altceva.Puteam sa ma uit pe meniu,la descrierea acestui fel de mancare,dar na,nu am avut atunci curiozitatea.
 
 
 
Friptura de porc cu garnitura
o mancare simpla,care parea chiar ok.In poza a iesit si posesorul farfuriei cu pricina,pentru ca efectiv era la ceva distanta de mine la masa si nici nu mai avea rabdare sa incetez eu cu "prostiile" (aka poza,desi l-am asigurat ca e fix pentru blog,nu pastrez pozele ca sa salivez acasa pe ele :)) )

Nu am servit desert,ci doar vreo doar vreo doua capuccino super meseriase.
Nu stiu de ce,dar in ultima vreme chiar sunt fana cappucino . :)




Si acum cateva poze sa va faceti o idee despre imaginea restaurantului:
Intrarea restaurantului:



In interiorul restaurantului:


Si apropo,desi ieri a fost Sf.Marie,va urez la toti cei care purtati acest nume un sincer La multi ani si sa traiti cu numele!

Supercounters