Cunoaste-ti pielea si evita arsurile solare!



Cei de la Iwostin au inceput o campanie care m-a atras instant!
Este vorba de o campanie de constientizare a importanţei protecţiei solare.
Cei inscrisi in aceasta campanie au rolul de a prezenta în fiecare zi (timp de 5 zile) cate un motiv pentru importanţa protecţiei solare. 
Vara aduce cu ea temperaturi ridicate, vacante , calatorii si destul de  mult soare. Expunerea excesiva, fara protectie, precum si dorinta pentru a obtine mult laudatul bronz pot avea consecinte serioase asupra pielii. Arsurile solare, insolatia sau chiar cancerul de piele sunt printre cele mai periculoase urmari ale expunerii necontrolate la soare. Astfel, pe portiunile neprotejate ale corpului sunt distruse celulele epidermice, de unde si usturimile puternice si pielea inrosita. Aceste accidente pot fi usoare (basicute sau exfolierea pielii) dar si severe, cu consecinte dramatice  (arsuri, insolatie sau cancere).Asadar inainte de folosi in exces bronzatul artificial si de a va expune la soare fara a folosi produse cu SPF cat mai mare,ar fi bine  sa constientizati ca pielea nu iarta si nici nu uita.

Fiecarui tip de piele ii corespunde un anumit tip de expunere relativ fara riscuri. Cei cu pielea alba sunt mult mai sensibili decat cei cu pigmentul puternic, primii putand suferi leziuni chiar si atunci cand incearca sa se bronzeze treptat. In principiu,persoanele cu pielea alba trebuie sa se rezume numai la zece minute in prima zi de bronz.
  Persoanele cu pielea mai putin alba pot totaliza 15-20 de minute in prima zi de plaja. Este foarte important ca ele sa faca plaja numai intre anumite perioade ale zilei. Orele cele mai indicate ar fi dimineta intre 7:00 si 11:00 si dupa 16:00, cand riscul insolatiei si al arsurilor este mai mic.

Cremele cu protectie solara va sunt un bun aliat in lupta cu razele fierbinti ale soarelui. Trebuie  sa le folositi  neaparat chiar si atunci cand ati terminat cu statul la soare. Ele actioneaza nu numai cand stati la plaja, ci si pe terasa sau cand faceti o plimbare.



Expunerea la soare fara protectie poate declansa, pe langa leziuni la nivelul celulelor epidermei  si imbatranirea prematura a pielii, chiar modificarea ADN-ului, iar in ultima instanta cancerul de piele. Cremele protectoare pot preveni cele mai frecvente forme ale cancerului de piele. Administrarea unor doze marite din vitaminele C si E creste capacitatea organismului de autoaparare impotriva influentelor nefaste ale razelor solare.
 Daca, totusi, insolatia s-a produs, dar este usoara, constand din dureri de cap, ameteli, puls rar, zgomote in urechi etc., vom actiona imediat scotand persoana in cauza de sub influenta radiatiilor calorice si plasand-o la umbra, pe cat posibil intr-o camera racoroasa, in care va sta un repaus in pozitie culcata, si cu comprese reci aplicate pe cap, pana la revenirea completa, Daca tulburarile mentionate prezinta un caracter grav, se va chema medicul sau, daca acest lucru nu e posibil, bolnavul va fi transporat de urgenta la spital pentru a primi ingrijirile necesare.

Pentru a vă proteja pielea de radiaţiile UV:
  • Aplicaţi o cremă de protecţie cu un filtru corespunzător
  • Evitaţi expunerea excesivă la lumina soarelui, în special dacă aveţi o piele sensibilă şi deschisă la culoare
  • Expunerea la soare a copiilor sub 3 ani trebuie evitată
  • Evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf, de regulă între 11:00 şi 15:00.
  • Protecţia solară trebuie aplicată pe piele cu cel puţin 15 minute înainte de expunerea la soare
  • Protecţia solară trebuie reaplicată o dată la fiecare câteva ore, după ce înotaţi sau vă ştergeţi cu prosopul pentru a menţine protecţia
  • Aplicaţi produse de protecţie solară în cantitate suficientă. Aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca şi alegerea produsului în sine. Pentru a obţine protecţia indicată de "factorul de protecţie solară", trebuie aplicată o cantitate de 2mg/cm². Asta înseamnă cam 36 grame (6 linguriţe pline) de cremă de soare pentru corpul unui adult.
  • Protejaţi-vă ochii – purtaţi ochelari de soare cu filtru de protecţie UV

Cum sa alegem nivelul de protectie?

Cantitatea de radiaţii ultraviolete care atinge pământul depinde de câţiva factori:
  • Perioada din zi: 65% din radiaţiile UV ating pământul între 10:00 şi 14:00, din care 10% sunt UVB şi 90% UVA.
  • Suprafaţa
    • Zăpada şi gheaţa reflectă 80 % din radiaţii
    • Nisipul reflectă 20 % din radiaţii
    • Apa reduce accesul radiaţiilor UV cu 50 %
  • Anotimpul: Radiaţiile maxime apar în timpul verii, pe când iarna sunt minime.
  • Altitudinea: Cu fiecare o mie de metri deasupra nivelului mării, radiaţiile UV cresc cu 10%.
  • Latitudinea: Cu cât mai aproape de Ecuator, cu atât iradierea este mai mare.
  • Plafonul de nori: Un plafon complet de nori reduce cantitatea de radiaţii UV care atinge pământul cu 50%.
O atenţie deosebită trebuie acordată persoanelor care suferă de afecţiuni asociate cu hipersensibilitatea la lumină, dar şi persoanelor cu ten deschis şi copiilor care au nevoie de o protecţie specială.

Inainte de a pleca la mare, pe malul lacului, la piscina sau in gradina proprie, pentru a prinde o portie de soare, trebuie sa aveti in vedere protejarea pielii. Pentru a avea un bronz frumos si o piele sanatoasa, urmati trei pasi simpli ce va vor pregati pentru plaja, iar efectele se vor vedea rapid:

1)    Peeling. Inainte de plaja, faceti un dus si folositi un gel exfoliant. Insistati mai ales la coate, la genunchi, in zonele unde derma este mai aspra.Nu folositi produse foarte dure.Cele mai indicate pentru un astfel de peeling sunt un burete moale si un exfoliant aromat care sa va energizeze.

2)    Hidratare. Dupa exfoliere, pielea are nevoie de hidratare. Nu sariti peste aceasta etapa, pentru ca este indispensabila, mai ales inainte de expunerea la soare. Folositi o crema hidranta de corp, cu o textura usoara, nu foarte grasa, care sa se absoarba usor. Astfel veti avea o piele mai fina si mai catifelata.

3)    Protectie impotriva ultravioletelor. Dupa aceste doua etape, pielea este pregatita pentru lotiunea de protectie impotriva razelor ultraviolete (UV). Folositi o crema cu factor de protectie solara (FPS) mare pentru primele zile de plaja, iar apoi una cu FPS de cel putin 30. Aplicati produse potrivite pentru corp dupa fiecare baie, dar nu neglijati tenul. Pentru fata cautati o crema cu FPS potrivit tipului de piele.

Recunosc ca aceasta a fost o postare per ansamblu despre protectia solara,dar as vrea un lucru sa fie clar: protectia solara este importanta! Nu avem nici un fel de scuza,trebuie sa ne informam in mod adecvat.


 Poate o sa sune dur ce va voi spune in cele ce urmeaza, dar asta este ce cred eu cu toata sinceritatea: prefer sa fiu  mai alba si sanatoasa decat bronzata si cu probleme ale pielii. De aceea cred ca am mers de maxim  5  ori in viata mea la solar iar atunci cand am fost la plaja de fiecare data am avut in vedere sa folosesc o crema cu SPF.Am reaplicat-o la fiecare 30 minute  spre  disperarea  tuturor  din jur care ma indemnau “Vai dar iar o folosesti? Abia ai aplicat-o”.Ei bine prefer sa exagerez decat sa nu fiu protejata de soare!
Decat sa tratam mai bine prevenim!

Link-uri utile (care de altfel au fost si sursele acestei postari) in ceea ce priveste protectia solara si importanta ei:
http://www.solecrin.ro/132,RADIA-IIULTRAVIOLETE.htm
http://pasagera.ro/category/ingrijire-ten/protectie-solara-ingrijire-ten
http://www.solecrin.ro/138,Protec-ia-mpotrivaradia-iilor-UV.html

Cu siguranta puteti gasi si alte surse de informare,totul e sa doriti si sa puneti in practica sfaturile.
Mai multe detalii despre produsele cu protective solara Solecrin de la Iwostin gasiti aici. 

Postarea poate a fost cam lunguta,dar eu zic ca acest subiect merita macar minimul de atentie!

Voi ce creme cu SPF preferati si care e SPF-ul ales de voi?


Pupici insoriti,
Andreea

Supercounters