Update life in Brno: Costurile vietii in Brno

    Primesc tot mai des mailuri in ceea ce priveste viata in Cehia,daca e bine aici sau nu.Raspunsul meu: daca castigi intre 800-1000 euro in Romania,stai acolo! Nu veni pentru experienta pentru ca serios,cunosc romani care au venit aici si au si plecat.Aia ca mine,care stiu ceva IT si care nu au avut vreo experienta prea relevanta inainte,au venit aici.Salariile din Brno variaza intre 800-1500 euro,la Praga sunt mai mari,evident in functie de aptitudinile fiecaruia,de competente.Nimeni nu se scalda in bani aici,pe cuvant! Si sa pui ceva deoparte  o poti face extrem de greu singur,cu mare economie -in doi e relativ mai ok.
  Nu-mi dati mailuri va rog sa va caut chirie ieftina! Pentru ca nici pentru mine nu gasesc! Daca nu stii ceha esti strain,deci esti tepuit la chirii.Ti se cere evident avans pe 3 luni,nu ca asta nu ar fi aplicabila si in Romania.Ultima data cand am stat cu chirie in Romania,mai exact in Iasi ,plateam 250 euro plus utilitatile in zona Garii,deci deloc o zona prea centrala.


Pentru cei care vor sa vina in Brno, aveti mai jos cateva link-uri utile si folositi cu incredere Google Translate:)

Chirii in Brno

Sunt cam scumpe in Brno,mai ieftine gasiti la periferia Pragai,plus ca aveti acces si la metrou (Brno nu are metrou)
Motivele?
-Cerere mare. Sunt mai multe companii mari in IT&C care aduc oameni de peste tot din lume.
- Brno este un important  oras studentesc(atentie celor care-si vor cauta chirie in perioada in care apar studentii)


www.sreality.cz (anunturi imobiliare in Brno; majoritatea anunturilor sunt prin agentii care pretind o taxa (platita o singura data) de 100% pana la 150% din rata imobilului; taxa este platit de chirias)
www.bezrealitky.cz (anunturi imobiliare in Brno; majoritatea anunturilor sunt publicate direct the proprietarul imobilului)
www.idos.cz (transportul in comun; tramvai,autobuz,troleibuz,tren,etc)
 http://www.remax-czech.cz/en asta e site-ul unei agentii de imobiliare ok


Gradinita cu program in engleza(in cazul in care aveti copii)
www.kindergarten.cz/en/english-schools/brno (gradinita in Brno cu program in limba engleza)

Generalitati despre Brno
www.brno.cz (portalul orasului Brno)
www.mapy.cz (harta locala) -super utila,m-a salvat de atatea chestii de atatea ori

Banci
www.rb.cz/en (Banca Raiffeisen)
www.kb.cz/en (Banca Comericiala)

Va recomand KB !


Diverse magazine online:


www.shop.sportisimo.cz (magazin sportiv)
www.rybarska-specialka.cz (magazin pentru pescari in Brno)
www.omko.cz (magazin de antene satelit, receivere, etc)

Nu insir site urile de shopping pentru ca eu am preferat sa le evit din cauza limbii,plus ca nu sunt mai ieftine preturile :)

Finante

www.finance.cz/dane-a-mzda/kalkulacky-a-aplikace/mzdovy-kalkulator/ (calculator de salar net)
www.finance.cz/bydleni/kalkulacky-a-aplikace/nejlepsi-hypoteka/#nejkalk (calculator pentru cea mai buna finantare de credit imobiliar)

Desi e in ceha trebuie sa stiti 2 lucruri cand vine vorba de salariu :
Vaše hrubá mzda: salar brut
Čistá mzda: salar net


Asigurari auto

www.koop.cz/en/ (Asigurari auto la firma Kooperativa - Vienna insurance group)
www.slavia-pojistovna.cz (Asigurari auto la firma Slavia)
www.ceskapojistovna.cz/en (Asigurari auto la firma Ceska Pojistovna)
www.generali.cz/pojisteni-motorovych-vozidel/ (Asigurari auto la firma Generali)
www.pmbs.cz (Asigurari auto la firma MBS - ei au cea mai ieftina asigurare cu aceleasi servicii oferite si de celelalte firme)

Locuri de munca:

www.awdcr.cz/awdcz/cz/awd_home/kariera.html (AWD Brno)
www.careers.redhat.com/ext/search (RedLat Linux Brno)
www.careers.accenture.com/cz-en/jobs/Pages/jobsearch.aspx (Accenture Brno)
www.motorola.jobs.cz/en (Motorola Brno)
https://avg.tms.hrdepartment.com/cgi-bin/a/..._language=en-UK (AVG Antivirus Brno)
https://attemea.avature.net/czech#Jobs (AT&T Brno)
https://jobs3.netmedia1.com/cp/search.jsp?adv=1 (IBM Brno)
www.honeywell.jobs.cz (Honeywell Brno)
www.acision.com/About-Us/Careers.aspx (Acision Brno)

Locurile de munca de la AT&T,sunt afisate de regula pe http://www.jobs.cz/en/

Agentii de recrutare: Manpower,Grafton.

In momentul de fata 1 euro=25,34 czech koruny =4,4 RON

Moneda nationala a Cehiei,nu e euro asa cum ar crede unii (Slovacia are euro),e coroana ceheasca care e mai puternica decat leul romanesc.


Cluburile/distractia:

   Nu e scump ca in Romania sa te duci in oras sa te distrezi la modul "sa bei pana te ametesti" (eu nu practic sportul asta,m-a lasat rece alcoolul de cand ma stiu).In 4 ani aici am baut maxim 10 beri.Si nu,berea e chiar buna,dar na.Berea e cam 1 euro la terase,diverse sortimente... La supermarket o luati pe te miri ce.. 0.40 euro centi ,in orice caz cu jumatate de euro luati o bere.
Cluburile sunt jalnice,serios.. Un DJ ametit care baga numai aberatii.Nu sunt aerisite,nu sunt spatioase...Mai sunt si dati in care nimeresti sa bage muzica trance/house.Si ah,astia danseaza pe muzica romaneasca si nu stiu ca e muzica romaneasca.Inna de exemplu e americanca in viziunea lor :))
    Intrarea in cluburi variaza: de la gratuit (si alea sunt jalnice la modul ala nesimtit!) pana la 3-4 euro intrarea.La alea in care intrarea e gratis inghesuiala cat cuprinde,incat esti calcat in picioare la propriu sau te imbratiseaza cine stie ce individ alcoolizat bine.:D 
   Resturanele sunt ok unele,altele au mese din alea.. de care te lipesti.Mananci lejer doua persoane sa te saturi de 10 euro.De 15 euro daca nu iei ceva foarte scump,mananci o persoana,bei ceva si iei si desert eventual.
   Exista si asa zisul "meniul zilei" (de la orele 10 pana la 14-15.00 in functie de restaurant) unde e chiar avantajos sa mananci.Si multi cehi cred ca atunci mananca pe ziua respectiva :) La Praga de exemplu am mancat la meniul zilei cu 4 euro o supa calda si o pizza medie .Meniul zilei costa si in Brno la fel.


 Alte generalitati:

Salariul mediu e undeva la vreo 500 sau 600 de euro, o garsoniera de inchiriat e de la vreo 250 in sus, hainele sunt destul de scumpe (niste pantofi cat de cat de la vreo 80 de euro in sus) si pot sa mai dau o gramada de exemple de preturi ridicole.Berea e ieftina in schimb :D ,mai putin de 1 euro :)
Cat despre joburi, multe variante fara sa cunosti ceha nu sunt - majoritatea in outsourcing sau multinationale, iar salariile nu sunt spectaculoase. Localnicii rezista cu astfel de salarii pentru ca locuiesc toti in familie,nu stau cu chirii decat foarte putini dintre ei,mananca modest ,de la reduceri chiar - chestii pe care eu nu le-as manca nici daca mi le-ai da gratis (asta inseamna un cornulet pe zi si o cafea) si isi iau case de vacanta.Overall,cam asta e parerea mea.

Expresii utile in ceha,de "bun simt" daca veniti aici:

Buna ziua -Ahoj /Dobry den
Buna seara- Dobry vecer
Da/Nu - Ano/Ne
Noroc! - Na zdravi!
Multumesc- Diky

Eu nu am invatat ceha ca nu m-a pasionat,e o limba slava,nu ma atrage deloc,nu am facut eforturi in acest sens de a le invata limba,doar ce am prins.Inevitabil iti auzii colegii de munca cehi sau slovaci vorbind intre ei,in oras evident,deci daca te trage inima sa inveti,mai faci si cateva cursuri,e bine :)

Sper ca va fi utila aceasta postare cuiva,candva.Ar mai fi fost multe de spus,de adaugat,dar cred ca unele lucruri sunt destul de subiective si difera de la o persoana la alta :) Imi amintesc ca acum aproximativ 4 ani (wow au trecut 4 ani :D) cand am venit aici nu am gasit nimic relevant pe Google si tare mult mi-ar fi prins sa stiu anumite lucruri in avans de aici si sa nu ma mai simt atat de pierduta in spatiu :) Gen luat tramvaiul sau bus-ul in sens invers.Primele 2-3 zile cand am mers la munca,categoric am plecat de acasa cu  o ora inainte,sa fiu sigura ca ajung la timp :))

Am mai avut postari related to Brno,deci daca imi rasfoiti blogul,gasiti cateva in aceasta directie.Apropo dupa ce vizitati Praga,Brno o sa vi se para din ce in ce mai "sters" ca si oras,micut si nu atat de animat si populat ca si capitala Cehiei.


Pupici,
Andreea

Supercounters