Cum e sa fii emigrant in Cehia....

Pentru ca multe persoane m-au mai intrebat una alta despre viata in Cehia,in general vorbind,am sa raspund la provocarea facuta de Andrada.Nu le stiu eu pe toate,poate in unele privinte ma insel,dar am sa incerc sa creionez cum este viata pe aici in viziunea mea bineinteles!

Photobucket

In primul rand e de mentionat faptul ca nu am vizitat mare lucru in Cehia,dar cred ca parerea pe care mi-am facut-o referitoare la cele doua mari orase ale ei,e destul de definitorie.Am reusit sa vizitez pana acum doar capitala Cehiei,Praga (Praha) si orasul in care locuiesc acum,Brno- cel de al doilea oras ca importanta economica a Cehiei. Pe viitor imi doresc sa ajung si la Karlovy Vary care am inteles ca e un oras-statiune superb.

Opiniile mele legate de cehi sunt strict legate de Brno.El e cel de-al doilea oras ca marime si ca importanta din Cehia,are o populatie de aproximativ 1,3 milioane.Sa spunem ca e o idee mai mare decat Bucurestiul ca suprafata dar nu la fel de populat.
E un oras curat,cu multe spatii verzi si foarte bine securizat: politia patruleaza cam peste tot,deci mai mereu te simti in siguranta.Daca se ia cineva de viata ta,sunt mari sanse ca sa nu fie un ceh,sa fie orice alta nationalitate!De regula, cehii iti zambesc tamp si incearca sa intre in vorba cu tine.Daca eviti persoana nu te vei trezi cu nici o injuratura tipic romanilor.Sa mai precizez faptul ca cehii nu sunt nici pe departe o natie de oameni violenti ?De asta o sa va convingeti singuri daca o sa ajungeti aici vreodata.

Hai sa vorbim un pic de limba ceha.In primul rand e o limba slava,ceha este asemanatoare cu slovaca ,(unii lingvisti considerand ca ar fi chiar aceeasi limba) si cu poloneza.Mie mi se pare o limba care nu prea e prietenoasa,mie nu imi place si basta! Desi unele cuvinte le poti deduce si se aseamana oarecum cu anumite cuvinte din engleza sau germana.Pare simplu nu?Dar nu prea e ,decat in anumite cazuri.Un exemplu care imi vine acum in minte ar fi "lapte" - Mleko.

Eu nu am invatat decat cateva cuvinte,cum se saluta,cum se spune "te rog" si cred ca imi vor ramane intiparite in minte si cuvintele legate de alimente.(inevitabil le retin atunci cand cumpar ceva de la supermarket)

Un aspect notabil ar fi faptul ca exista oarecare divergente intre cehi si slovaci,ei formand candva aceeasi tara "Cehoslovacia".Cred ca sunt exact cum sunt romanii cu moldovenii din Republica Moldova.

Viata e mai scumpa decat in Romania dar si salariile sunt mai mari in general.
Despre locuri de munca... Hum,nu e raiul aici,dar e ok cred.In general se ofera un salariu in functie de competentele fiecaruia si mai difera si in functie de nationalitatea fiecaruia (de ce sa nu fim cinstiti si sa zicem adevarul?) Un englez va castiga mai bine decat un francez,iar un roman mereu mai prost decat un francez pe aceeasi pozitie,in aceeasi firma de IT.Depinde in ce domeniu lucrezi,dar in general pentru romani, in domeniul IT se castiga de la 18.000 CZK (650 euro) pana la 30.000 (1100 euro).Si ca sa dau un exemplu concret: pe aceeasi pozitie,un roman castiga 25.000 czk iar unui francezi se poate oferi si peste 30.000 czk,desi multinationalele astea pretind ca nu fac discriminari in functie de religie,nationalitate sau sex. Nu zau? :) Cam asa sta treaba intr-o multinationala,dar pentru cehi intotdeauna se vor gasi locuri de munca!

Prin Brno nu prea ai unde te angaja decat la marile companii IT : AT&T,IBM si mai sunt cateva notabile: Monster,Motorola etc.Daca va intereseaza accesati google si veti gasi o gramada de rezultate.Printre agentiile de recrutare la care puteti apela in cazul in care vreti sa va gasiti un job in IT sau in orice alt domeniu sunt: Manpower,CPL,Grafton,Monster.Trebuie doar sa va stabiliti in ce domeniu vreti sa lucrati si orasul.In general majoritatea job-urilor se gasesc in Praga,Brno,Ostrava.Nu m-a interesat niciodata sa-mi gasesc de munca in alt oras decat Brno,dar voi puteti incerca.

Andrada ma intreba daca e necesara experienta din tara a unui loc de munca.Cert este ca ori vii cu niste skill-uri destul de generoase,cu "n" certificari sau experiente in acelasi domeniu de activitate,ori cu noroc! Da,noroc! Unii au gasit de munca asa batand din palme acum cativa ani,cand nu mai exista notiunea asta de "doamna criza".
In general se cauta vorbitori de limba engleza,franceza si bineinteles sa fii un " user knowledge of PC skills".Nu e absolut necesar sa cunosti limba ceha,adica nu e necesara mai deloc! Asta daca nu visezi la un job de localnic: vanzator,etc;un job al statului,unde salariile sunt si mai mici. Va fi un plus daca cunosti limba lor,cu siguranta,dar nu e absolut necesar!

Nu prea am auzit persoane care sa vina aici sa munceasca decat in domeniul IT sau la fabrica,la asamblat produse,iar acolo chiar nu conteaza cat de bine stii limba engleza sau sa operezi pe pc.
Ce nu este deloc de neglijat e faptul ca primele 3 luni de munca din momentul in care se semneaza contractul sunt de proba,iar angajatorul sau angajatul poate sa inceteze colaborarea in orice moment doreste.Eu trebuie sa recunosc ca mi-am luat-o! Am dat interviul,le am spus clar ca nu stiu Unix,si totusi m-au angajat.Ca dupa fix 3 luni ex-managerul meu sa imi vina si sa imi zica senin si cu durere-n f*nd ca nu am tehnical skills pentru level 2.Asta in conditiile in care nu am creat probleme echipei,in care mi-am facut treaba bine si nu am avut escalari sau alte mizerii.Nici macar nu s-a stresat sa imi caute totusi o alta echipa in care sa ma mut.Ce m-a deranjat foarte mult a fost ca nu mi-a spus nimic decat pana in ultima zi de proba. Mdea.Nu mor cainii cand vor caii. ;)

Si ca sa revin la ceea ce va intereseaza pe voi (daca va intereseaza pe unii), aici job urile sunt impartite in: help desk -ul (aia cu cascutele,raspuns la telefoane si am impresia ca mai raspund si la mail-uri),e level 1,level 2 si cei mai smecheri lev 3.In mod normal,lev 2 ar trebui sa aiba un salariu mai mare ca level 1,dar asta e in functie de cum te-ai inteles tu cu angajatorul. Aceeasi treaba e si cu level 2 si level 3.
E de fapt aceeasi grupare ca in orice alta companie corporatista.Si cam asa sta treaba cu job-urile mai pe scurt,cu job-urile pe aici.

Sa trecem la alte aspecte.Cehii au amenajate o gramada de spatii verzi,de parcuri si se dau amenzi uriase raportate la salariul mediu al unui ceh.Ai gresit si ai aruncat o hartie,ai platit!
Transportul lor e foarte bine pus la punct: poti circula cu autobuzul,cu trolebuzul sau cu tramvaiul.In Praga sunt si metrouri evident.Imi place ca sunt afisate in fiecare statie de bus/tramvai rutele/statiile mijloacelor de transport si orele la care acestea vin.
Mereu e curat in mijloacele de transport,ceea ce justifica pretul destul de mic al abonamentului - 20 euro.
La capitolul chirii- chiriile sunt duble sau triple daca esti strain.Cehii sunt de regula traditionalisti si se ajuta unul pe altul chiar si cand vine vorba de o chirie!Pentru acelasi apartament cu doua camere mobilat,in zona centrala,mie mi se cere 500 euro de exemplu,dar am avut supriza sa constat ca un ceh il poate inchiria cu 250 euro.Strainii au bani ,in opinia lor,da?! Nu conteaza ca suntem romani,bulgari sau polonezi! :)

Berea si hocheiul sunt sporturile lor nationale,deci sa nu va mirati cumva daca mergeti pe vreo straduta din Brnno si dati de un nene ceh cu halba de bere in mana!E asa funny cand vezi un tip la brat cu prietena lui si cu o halba/sticla de bere in mana cealalta! :)

N-as vrea sa ma repet la capitolul impresii asa ca o gasiti mai multe informatii:
- despre unul dintre castelele din Brno aici
-cateva fotografii ale orasului Brno aici
-fotografii
ale Gradinii Botanice din Brno,
-ceva imagini din centrul acestui oras aici.

Daca aveti timp si chef puteti "vizita" si imaginile Gradinii Zoologice din Brno.
Ah si sa nu uit! O sa fie circuitul de motociclete acum in mai! ;)

Praga e un oras frumos,in permanenta orasul ala e o mare forfota de turisti care exaspereaza praguezii si in acelasi timp le umplu buzunarele pe nimicuri(vezi link-ul).
Daca te gandesti sa vizitezi Praga, atunci trebuie sa pleci de acasa cu ceva coroane cehesti in buzunar ori cu un card. Cunoscut si ca Orasul de Aur, capitala Cehiei este de departe unul dintre cele mai frumoase orase din Europa. Lucru asta poate sa il confirme oricine care a fost macar o singura data in Praga. Insa cand vine vorba de praghezi , lucrurile se complica: sunt bulversati si uneori chiar nemultumiti de forfota si disconfortul care este creat de atatia turisti.

Daca esti un gurmand, atunci in Cehia ai sa te simti minunat! Portiile de mancare sunt imense si foarte satioase. Problema este ca restaurantele din centrul istoric al capitalei aflate pe strazile principale au preturi cam piperate fata de preturile din Brno. De aceea este indicat sa mergi sa mananci la tavernele sau restaurantele de pe stradutele secundare. Aici ai si sanse sa mananci mancare traditionala ceheasca.Nu ezitati sa va comandati un gulas. Bacsisul este trecut direct pe nota si oscileaza intre 10 si 15%.
Cat despre bauturile racoritoare,e de preferat sa consumati bere ,pentru ca un Pepsi, o Nestea ,un tonic sau o apa minerala sunt mai scumpe decat majoritatea sortimentelor de bere. Berea la halba este in jur de 17-20 coroane cehesti iar un Schweppes e intre 25-30 coroane.Asa ca, daca nu esti un bautor de bere, nu prea o sa te incante lucrul asta.

Centrul istoric, sau orasul vechi este, din pacate, inaccesibil cu masina. Ca orice oras vechi , Praga are niste stradute inguste si foarte intortocheate. Chiar daca ai vrea sa mergi cu masina, te vei izbi de problema parcarii asa cum se intampla si in Brno.

Chiar daca ai impresia ca engleza este inteleasa de multi, avand in vedere cati turisti sunt anual in Praga, lucrurile nu sunt deloc asa. Daca la restaurante sunt afisate meniurile in mai multe limbi(engleza,franceza,germana) sau la obiective turistice nu va nici un fel de problema, atunci cand vorbim de supermarket-uri sau metrou doamnele de acolo sunt in varsta si nu reusesc sa iti raspunda in engleza. In schimb,daca stii un minim necesar de cuvinte si expresii in rusa, limba destul de populara in oras te vei descurca sa vorbesti si cu locuitorii mai in varsta. Oricum mare mi-a fost mirarea in Brno,sa observ ca o doamna destul de in varsta care vinde intr-un "Tabak" bilete de bus,racoritoare si ziare,vorbeste engleza fluent!Pentru faptul ca vorbeste engleza,de acum incerc sa achizitionez de la ea ceea ce am nevoie.

Oricum ar fi,desi Praga e un oras mai modern si mai frumos decat Brno,pentru mine Brno a devenit "acasa",un oras mai intim,neinvadat de multi turisti cu preturi mai accesibile.

Am scris cate ceva si despre Praga si am pus cateva fotografii facute de mine aici si mai am cateva de anul trecut aici.

Trebuie sa recunosc ca din lipsa de timp,chef si poate de cateva ori si inspiratie nu am scris prea multe despre stilul de viata de aici. Pe parcurs ce imi voi mai aminti una alta,o sa mai fac cate un update.

Dar fara indoiala viata pe aici e una mai relaxanta,mai fara stress,cand ii vezi pe oamenii astia ca iti zambesc atat de des si ca par ca nu au grija zilei de maine! Incepi si tu sa te comporti ca ei,vrei nu vrei,nu? Lasa ca are grija vremea ploioasa de aici,sa compenseze din plin! :(


Photobucket

Na zdravi!(Noroc!)


Daca aveti intrebari feel free to ask!!!

Supercounters